Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Násilné střety v Chemnitzu? Je to jen špička ledovce, může to být ještě horší, zní z Česka

Tak i my, na dvojce, už máme ustavující zastupitelstvo za sebou..... První fotka může zdánlivě připomínat film Sexmise, ale není tomu tak, přísahám, že máme opravdu muže rády a pár těch nejstatečnějších zasedne ve ctihodné radě dvojky vedle... uvedla Jana Černochová na svém facebookovém profilu.
Tak i my, na dvojce, už máme ustavující zastupitelstvo za sebou..... První fotka může zdánlivě připomínat film Sexmise, ale není tomu tak, přísahám, že máme opravdu muže rády a pár těch nejstatečnějších zasedne ve ctihodné radě dvojky vedle... uvedla Jana Černochová na svém facebookovém profilu.
Foto: Facebook

Praha - První místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS a expertka strany na obranu Jana Černochová vydala prohlášení k událostem v německém Chemnitzu. V něm kritizuje německou vládu i evropské elity, které podle ní nezvládly situaci kolem migrace. Právě kvůli tomu se pak prý objevily další problémy.

Situace ve čtvrtmilionovém Chemnitzu, který leží nedaleko hranic s Českem, se vyhrotila 26. srpna po vraždě pětatřicetiletého Němce Daniela Hilliga, z níž je podezřelá dvojice migrantů. Případ hýbe celým Německem i jeho politickou scénou. Od té doby pak město zažilo řadu demonstrací, z nichž některé doprovodily výtržnosti a útoky na přistěhovalce.

„Události, které se posledních několik dní odehrávají v německém Chemnitzu, jsou velice znepokojivé. Nejen proto, že k nepokojům dochází blízko našich hranic, ale především kvůli tomu, že vražda, která spustila protesty a násilné střety, je jen špičkou ledovce,“ varuje Černochová.

Podle ní se ukazuje, jak Evropa situaci nezvládá. „Je příkladem toho, že se nedaří zvládnout důsledky migrační vlny nejen do Německa, a ukazuje, že přístup evropských elit k této problematice, včetně představitelů Evropské komise prosazujících například nesmyslné zavedení kvót, byl a je v mnoha ohledech chybný. Migrační politika řady evropských států naprosto selhala. Důsledkem událostí a politických rozhodnutí z před několika let je štěpení společnosti, snížení bezpečnosti a nárůst popularity radikálních a populistických uskupení slibujících rychlá řešení. Ta ovšem, jak dobře víme, neexistují a vedou k jedinému – narušování právního státu a demokratických principů,“ píše ve svém prohlášení předsedkyně poslaneckého výboru pro obranu.

Nelíbí se jí ani pojmy, kterými jsou označování účastníci protestů. „Není možné ty, kteří protestují kvůli obavám o své bezpečí a kvůli nejistotě, co bude následovat, šmahem všechny označit za extremisty a xenofoby. Na druhou stranu není možné tolerovat zneužívání legitimního strachu obyčejných občanů různými politiky a skupinkami k rozdmýchávání nenávisti, braní spravedlnosti do vlastních rukou a nabourávání právního státu,“ má jasno Černochová.

Kritikou nešetří především na účet německých spolkových vůdců. „Pštrosí politika, kterou praktikuje německá vláda při pojmenovávání problémů, které s sebou přinesla migrační vlna a sporná rozhodnutí v minulosti, je zcela chybná. Pokud nebudeme pojmenovávat problémy a nabízet konkrétní řešení, bude dále docházet ke štěpení společnosti a pak bude stačit malá jiskra, aby zažehla oheň otevřené nenávisti tak, jako se to stalo mnohokrát v minulosti,“ dodává poslankyně ODS.

Její prohlášení zaujalo třeba ostrou kritičku islámu, advokátku Kláru Samkovou. „Nikdo jiný než 'populisté' na ten problém nepoukazoval, včetně celé ODS, která dělá pštrosa stejně jako německá vláda..." rýpla si. 

Podle Černochové to ale není tak jednoduché. „Ono je 'poukazovat' a 'poukazovat'... jestli Vám imponuje Tomio, který předčítá hysterické výkřiky z papíru a plácá hlouposti, tak ano, této laťce se opravdu vyrovnávat nikdo z ODS nechce a nebude!" slíbila poslankyně ODS. 

Témata:  Jana Černochová Německo uprchlíci Chemnitz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy