reklama

Zimola patří mezi nejvýraznější zastánce toho, aby ČSSD změnila nominaci do čela diplomacie. Stranické vedení stojí za europoslancem Miroslavem Pochem, kterého prezident dlouhodobě odmítá do vlády jmenovat, definitivní stanovisko ale v pátek předsednictvo ČSSD odložilo na dobu po volbách v polovině října.

"Je známo, že dlouhodobě se mi nelíbí způsob obsazování ministerstva zahraničí a rád bych, abychom celou situaci vyřešili co nejdříve v souladu se zájmy České republiky i zájmy naší strany. I o tom jsem pana prezidenta informoval," napsal ČTK Zimola. O schůzku požádal kvůli tomu, že chtěl znát názor prezidenta na aktuální politickou situaci, na obsazení ministerstva zahraničí a chtěl ho seznámit se situací uvnitř ČSSD, dodal.

Zimola se měl podle pozvánky účastnit dnes odpoledne akce ČSSD ve středočeském Stochově, na oficiální zahájení kampaně sociální demokracie před říjnovými komunálními a senátními volbami ale nedorazil. O den dříve se naopak zúčastnil mítinku někdejšího premiéra a předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který kandiduje do Senátu s podporou ostravských sociálních demokratů.

První zástupce předsedy sociální demokracie Jana Hamáčka patří mezi členy ČSSD, kteří mají k Zemanovi nejblíže. Zimola po volbách do Sněmovny v říjnu 2013 patřil mezi účastníky tajné schůzky u prezidenta v Lánech, po které se část vedení ČSSD pokusila odstavit předsedu strany Bohuslava Sobotku od vyjednávání o vládě.