Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč spadl vrtulník v Plzni? Vyšetřovatele čeká náročná práce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Plzeň - Zhruba do konce roku by chtěli vyšetřovatelé Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN) určit příčinu středeční nehody vrtulníku Robinson v Plzni, při níž zemřeli čtyři lidé. ČTK to dnes řekl zástupce ředitele a vedoucí letového oddělení ústavu Josef Bejdák. Vyšetřování je ale teprve na začátku, vrak havarovaného stroje hasiči dnes vyprošťují z haly v průmyslové zóně Borská pole, na kterou spadl. Pak ho převezou do vyšetřovacího hangáru ústavu, kde ho inspektoři podrobně prozkoumají, řekl ČTK ředitel ÚZPLN Pavel Štrůbl.

Ústav, který se zabývá nejen nehodami letadel, ale například i parašutistů, vyšetřoval zatím letos nehody, při kterých zahynulo pět lidí. Se středeční událostí v Plzni počet letošních úmrtí při leteckých nehodách v Česku stoupl na devět, řekl Štrůbl.

Hned ve středu vyjel na místo nehody inspektor, který měl pohotovost, a s ním ještě ještě jeden zkušený pilot. Dnes jsou od rána opět na místě a dohlížejí na hasiče, kteří vrak vyprošťují. "Kontrolují, aby při vyprošťování nebyl vrtulník dále poškozen, například aby se z něj něco neulomilo, což by mohlo komplikovat vyšetřování," řekl Štrůbl. Hasiči pak vrak převezou do hangáru ÚZPLN, "...kde bude potom podroben zkoumání od motoru po trup, po všechny prvky. Budeme muset čekat na pitvu zemřelých," popsal postup vyšetřování Štrůbl.

Inspektoři budou zjišťovat, zda nehodu zavinil technický stav stroje nebo chyba pilota. Podle standardních postupů prověří motor, prvky řízení i konstrukci stroje. Vyslechnou svědky, budou také shromažďovat veškeré údaje o letecké způsobilosti a zkušenostech pilota i o povinném servisu vrtulníku, řekl Bejdák. Vzhledem k tomu, že vrtulník je zahraniční výroby a při nehodě zemřeli cizinci, půjde z ústavu oznámení i to těchto zemí. "Budeme samozřejmě také hledat, jestli na palubě nebyly nějaké elektronické přístroje, například jestli byla zapnutá navigace a podobně, řekl Bejdák.

Práce ústavu není jen v určení příčin nehody, z čehož vycházejí i policisté, kteří případy vyšetřují. Má smysl i pro prevenci a předcházení možných nehod v budoucnu. Ústav obecně po vyšetření nehod může vydávat doporučení či zákazy.

Témata:  letecké nehody Plzeň vrtulníky hasiči

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy