reklama

Od července je možné na jakémkoli z 206 úřadů s rozšířenou působností vyřídit řidičské průkazy, dále také průkazy profesní způsobilosti či paměťové karty digitálního tachografu. Do konce června se průkazy vydávaly pouze v místě trvalého bydliště.

Novinku, díky které už motoristé nemusí cestovat na úřad v místě trvalého bydliště, využilo za celé letní prázdniny zhruba 12,5 procenta z celkového počtu žádostí. Nejvíce jich bylo podáno v Praze, kde si zažádalo o nový průkaz více než 3000 místně nepříslušných řidičů.

O bezplatnou výměnu řidičského průkazu je možné požádat nejdříve tři měsíce před vypršením platnosti. O výměnu je možné zažádat i zpětně v případě, že platnost průkazu už vypršela. Za řízení s propadlým řidičským průkazem hrozí pokuta až 2500 korun.

Od prvního prázdninového měsíce platí v systému řidičských průkazů i další změny. Žadatelé už nemusí se žádostí předkládat papírové fotografie, úředníci si je opatří z veřejných registrů nebo žadatele sami vyfotí. Žádost o nový průkaz zároveň podražila z 50 korun na 200 korun. Zvýšil se také poplatek za zrychlené vydání průkazu do pěti pracovních dní o 200 korun na 700 korun. Výměna propadlého oprávnění zůstala i nadále zdarma.