Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slivovice v o hrožení: Švestky a meruňky zmrzly. Ovocnáři hlásí až stoprocentní škody

Švestky, ilustrační fotografie
Švestky, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Špatná zpráva pro milovníky slivovice - letos jí bude méně než obvykle. Příčinou je krátký mráz na konci dubna, kdy pomrzly květy švestek. Ovocnáři už předem odhadují, že se slivovicí to letos bude špatné. Týká se to ale i jiného ovoce. Informuje o tom MF Dnes.

Stačily dvě mrazivé noci na konci dubna a letošní zásoba ovoce se zásadně ztenčila. Někteří ovocnáři hlásí až stoprocentní škody na úrodě meruněk a hrušek. Jablek zůstává na stromech zhruba 60 procent, švestek polovina. To se dotkne i slivovice, bude jí velmi málo.

"Každý rok něco pomrzne, ale takovou spoušť nepamatuju," řekl majitel sadů v obci Žlutava na Zlínsku Aleš Marčík.

Například na Slovácku je to třetí špatná sezona v řadě. "Meruňky nebudou vůbec, to je jisté, švestky si nedovolím odhadnout. Nevíme, co ještě přijde," řekl listu Jiří Šácha z Českého svazu zahrádkářů v Kunovicích. Netknuté zůstaly jen vyšší polohy Valašska, kam mráz nedosáhl. Výpadek však jedna oblast nepokryje.

Produkce likérky Jelínek se neúroda zřejmě nedotkne. Její vlastní sady u Vizovic sice mráz poničil také, ale firma vykupuje ovoce ze třinácti zemí.

Témata:  ovoce alkohol

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy