Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přehlídka vojenské techniky v Letňanech: Rota Nazdar přivezla unikátní kanón

Vojáci AČR
Vojáci AČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Vystoupení originálních historických letounů nebo jejich větrných replik, ale i ukázky zásahu aktivních záloh Armády České republiky mohou návštěvníci vidět na devátém ročníku Dne letiště Letňany. Akce se koná u příležitosti 100. výročí založení československého letectva a 60. výročí výroby větroně Blaník. Odpoledne zde zakončí let kolem světa v jednomotorové Cessně letecký akrobat Roman Kramařík.

Od desáté hodiny mohou letečtí nadšenci v pěti blocích s komentářem obdivovat vystoupení československých i zahraničních letounů. Program nabízí ukázky strojů Avia BH 1, Arado 96B či letounů Zlín. Velké množství vystoupení, ale i odborné přednášky nebo prohlídku výrobních prostor si připravila k výročí společnost Blaník Aircraft.

Pokud už by se návštěvníkům nechtělo dívat směrem k obloze, je pro ně připraven i pozemní program. Aktivní zálohy Armády ČR předvedly například střelecký výcvik nebo bojovou ukázku, nechybí ani armádní vozidla.

Klub vojenské historie Rota Nazdar v areálu představuje mimo jiné renovační projekt protitankového šestiliberního kanónu, jenž byl vyvíjen ve Velké Británii od roku 1938 a který byl nalezen v Itálii ve špatném stavu. "Po několika měsících tvrdé práce se jej podařilo uvést do původního stavu," píše se v materiálu Roty Nazdar, která kanón nazvala Karel.

Roman Kramařík by měl zakončit po 46 dnech misi Okřídlený lev, v jejímž rámci jako první Čech oblétá zeměkouli v jednomotorové Cessně. Na expedici se vydal při příležitosti oslav 100 let od vzniku Československa. Na domovském letišti v Letňanech by měl přistát zhruba v 15:40 hodin.

Témata:  Armáda České Republiky zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy