Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ostuda: V Německu se zaměřili na Babišovy nekalé praktiky i protibabišovské demonstrace

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín/Praha – Německé stanice Deutsche Welle se opět zajímá o českého premiéra Andreje Babiše. Natočila reportáž, která se týká českého premiéra a jeho údajných podvodů, Navíc se v ní hovoří i o protibabišovských demonstracích v Česku.

Reportáž se na webu stanice objevila 6. září tedy pouhý den poté, co český premiér absolvoval svou první oficiální návštěvu Německa. Tam se mimo jiné setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

„Český konglomerát Agrofert, založený českým premiérem Andrejem Babišem, byl obviněn z dotačních podvodů. Do jaké míry je do toho zapojen?“ píše DW v popisku k anglickojazyčné reportáži (dostupná zde).

Veřejnoprávní stanice se zaměřila například na nekalé podnikatelské praktiky Agrofertu a na nepřátelské převzetí některých firem. V reportáži vystupuje zemědělec Bohumír Rada, který má s Babišem a Agrofertem dlouhé roky spory.

Český zemědělec tvrdí, že Agrofert různými triky a podvody získal jeho firmu. Babišův konglomerát prý ale také třeba nechal jeho pole polít herbicidem, čímž zničil jeho úrodu pšenice.

Němečtí novináři také zmiňují, že Babiš musel kvůli své politické kariéře své firmy převést do svěřeneckých fondů. Zároveň ale citují Radu, podle kterého Babiš v Agrofertu dál tahá za nitky. V reportáži také zaznělo, že Babiš u sebe běžně nosí dva telefony – jeden kvůli vyřizování svého byznysu a druhý kvůli politickým jednáním.

Novináři poukazují i na to, že Agrofert a ANO k sobě mají blízko i geograficky, protože jejich sídla leží jen kousek od sebe. Navíc se prý v rukou Babiše nebezpečně kumuluje také politická, ekonomická a mediální moc, protože mu patří i jedny z nejčtenějších novin.

I proto má podle německých novinářů řada Čechů obavy a tak se v Česku konají velké demonstrace. V reportáži dokonce vystupuje několik Čechů, kteří vysvětlují, že mají obavy kvůli Babišově střetu zájmů i strach o budoucnost svých dětí.

Témata:  Andrej Babiš Německo Agrofert

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy