Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Plzni hoří ubytovna, 130 lidí bylo evakuováno. Magistrát radí nevětrat

Hasiči, ilustrační fotografie
Hasiči, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Plzeň - V Plzni-Karlově hoří ubytovna dělníků, kteří většinou pracují v nedaleké zóně Borská pole. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu. Integrované záchranné složky evakuovaly z budovy 130 osob. Podle policejní mluvčí sanitky odvezly devět zraněných lidí. Hasiči v objektu nenašli žádné tělo. Záchranáři vyslali několik posádek i speciály pro mimořádné události. ČTK o tom informovali mluvčí hasičů Petr Poncar a mluvčí policie Martina Korandová.

"Zasahuje deset jednotek včetně drážních hasičů (přes 40 hasičů)," uvedl Poncar. Nad místem létá policejní vrtulník. "Borská ulice je uzavřená kvůli hladkému průjezdu vozidel záchranářů a zajištění bezpečnosti obyvatel," uvedla Korandová. V okolí ulice se tvoří zácpy.

Dvoupodlažní montovaná budova v Borské ulici vzplála před 08:00 vysokým plamenem. Požár zasáhl první patro v celé délce, střecha se na několika místech propadla. Hustý černý kouř z hořící budovy je vidět i ze vzdálených míst Plzně.

Podle zpravodaje ČTK na místě horní patro ubytovny lehlo popelem. V budově ale stále hoří. Na místě zasahují desítky hasičů v ochranných maskách. Podle mluvčího hasičů nelze odhadnout, jak dlouho zásah potrvá, požár stále není pod kontrolou. Hasiči nyní zasahují shora ze dvou plošin a částečně rozebírají střešní konstrukce. Vedle ubytovny je autodílna, žár z ohně poškodil podle zjištění ČTK i tamní automobily.

Podle mluvčí města Evy Barborkové k požáru dorazily i složky integrovaného záchranného systému, zástupci města - odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení i primátor Martin Zrzavecký.

"Lidé, kteří jsou v pořádku, nezranění a museli opustit ubytovnu, převezeme do našeho zařízení na Roudné, poskytneme jim tam náhradní ubytování," řekl Zrzavecký. Mluvčí potvrdila několik zraněných, především kvůli nadýchání kouře.

Podle vedoucího odboru bezpečnosti Aleše Průši doporučuje magistrát lidem v okolí, aby nevětrali. "Vítr nyní fouká rychlostí osm kilometrů za hodinu západním směrem, zápach a dým se budou pravděpodobně rozšiřovat na Jižní předměstí a zřejmě i Východní předměstí, možná i nad vnitřní město," uvedl Jiří Jakoubek z odboru bezpečnosti. Dopravní podnik města i další dopravci kvůli požáru odklonili linky.

Témata:  Plzeň ubytovny hasiči požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy