reklama

Požadované změny by podle kritiků včetně ministra vnitra a předsedy ČSSD Jana Hamáčka překračovaly rámec novelizace a měl by jim předcházet širší politický konsenzus. K tomu vládu vybídl i předseda poslanců opoziční ODS Zbyněk Stanjura.

Podle něj by novela navíc měla stanovit pevný termín voleb, aby se nestalo, že podzimní volby se budou muset konat už v srpnu a volby prezidenta o Vánocích. Podle dosavadních pravidel se totiž volby musejí uskutečnit vždy o něco dříve než ty minulé.

Piráti ústy Mikuláše Ferjenčíka navrhovali snížení pětiprocentní hranice pro jednotlivé volební strany o jeden procentní bod na čtyři procenta. Lidovci chtějí prostřednictvím Marka Výborného snížit limit pro koalice na původní výši před volebními změnami z dob opoziční smlouvy. Nyní tato hranice činí deset procent, 15 procent a 20 procent podle počtu stran, které koalici tvoří. Novými limity mělo být sedm procent, devět procent a 11 procent.

Snížení hranice pro koalice přitom na rozdíl od návrhu Pirátů podpořil sněmovní ústavně právní výbor. Odmítl ale snahu KDU-ČSL o zavedení původního systému přepočtu hlasů na mandáty. Nynější je podle lidovců v rozporu se zásadou rovnosti voličských hlasů a zvýhodňuje velké strany.