reklama

"Naše spolupráce je perfektní, vystupujeme jako jeden blok, který zastupuje 65 milionů lidí," konstatoval Babiš s tím, že ve středu budou lídři V4 formulovat společné pozice k vývoji EU. "Musíme jasně říkat naše názory, na Frontex, který vůbec nepotřebujeme, o tom je třeba diskutovat," naznačil, kam by mohla směřovat středeční schůzka.

Evropská komise naopak navrhuje zvýšit počet zaměstnanců agentury Frontex na 10.000. Cílem je tohoto čísla podle rakouského předsednictví dosáhnout do roku 2020.

Babiš v úvodu setkání na košické Historické radnici zmínil také blížící se společné oslavy založení Československa. Slovenského premiéra Petera Pellegriniho uvítá 27. října v Praze, Češi se pak zúčastní slovenských oslav 30. října. "Jsme stále sobě nejbližší," uvedl s tím, že země spojuje byznys i spolupráce na úrovni vlád.

Před radnicí při slavnostním ceremoniálu na Babiše čekalo i několik jeho kritiků. Zhruba dvakrát se ozvaly výkřiky "Hanba" a "Fuj", opakovala se tak situace z nedávné Babišovy návštěvy v Berlíně.