Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku řádí tuberkulóza, může skončit smrtí. Třetinu nakažených tvoří cizinci

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Téměř třetina nemocných tuberkulózou léčených v Česku byli loni cizinci, nejvíc z Ukrajiny, Slovenska a Vietnamu. Celkem onemocnělo 505 lidí, cizinců bylo 159. Vyplývá to z přehledu zveřejněného Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Tuberkulóza, dříve souchotiny, je vysoce nakažlivé onemocnění, které může končit i smrtí. V Česku se proti ní plošně očkovalo od roku 1953, povinné očkování bylo zrušeno v roce 2010.

Počty nemocných tuberkulózou klesají, v roce 1990 jich bylo přes 1900, v roce 2005 už jen kolem tisícovky a loni 505. Podle odborníků i díky tomu, že je v Česku nízký podíl cizinců ze subsaharské Afriky. Ze 159 cizinců, kteří se loni léčili v tuzemsku s tuberkulózou, bylo 30 z Ukrajiny, 25 ze Slovenska a 23 z Vietnamu. Po 16 z Mongolska a Rumunska a 49 z ostatních zemí dohromady.

Přes 70 procent všech nemocných tvoří muži. "Nejčastěji jsou mezi pacienty evidovány osoby ve věku 40 až 59 let, relativně vzhledem k počtu obyvatel pak osoby starší 80 let. Oproti roku 2016 klesl počet nemocných v nižším věku," píše se v dokumentu.

Odborníci díky poklesu počtu případů začínají zvažovat, zda je nutná několikaměsíční izolace všech nemocných. Tuberkulóza je totiž nejnakažlivější před zahájením léčby. V současné době je povinná dvouměsíční léčba v nemocnici, mohla by se ale u některých pacientů změnit na domácí léčení. Kolem 13 procent případů nepostihuje plíce, nejsou proto nakažlivé vůbec. Po propuštění z nemocnice pacienti berou ještě další asi čtyři měsíce léky.

Nejčastěji tuberkulóza zasahuje plíce, postižen ale může být kterýkoliv orgán, včetně ledvin, mozkových obalů či kostí. Pacient je vyčerpaný, trápí ho teploty a nutkavý kašel, kterým infekci šíří. Přenáší se po delším a těsném kontaktu, což je hlavně v rodinách, ale může to být i na pracovišti, ve škole či v restauraci. U některých typů stačí k nakažení osm hodin, u mírnějších asi 40 hodin. Ne u všech nakažených se ale nemoc rozvine.

Bakterie tuberkulózy je velmi přizpůsobivá, některé kmeny nereagují na určitá antibiotika. Úmrtnost může být až 40 procent, u nejodolnějšího typu, na který nezabírají téměř žádné léky, až 60 procent. Loni zemřelo v souvislosti s tuberkulózou 25 lidí.

Témata:  tuberkulóza cizinci nemoc zdravotnictví

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy