Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Případný znik policejní centrály vyvolal mezi politiky poprask

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Na vznik nové policejní centrály proti organizovanému zločinu panují mezi poslanci různé názory. Pochyby kritiků vyvolává zejména to, že by se v podstatě pod společným vedením ocitli elitní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar pro odhalování finanční kriminality a korupce.

 Mluvilo se také o rivalitě mezi nimi. Vedení policie záměr zřízení Národní centrály proti organizovanému zločinu hájilo. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se postavil proti případné politizaci záležitosti.

K největším kritikům zřízení centrály, která má vzniknout už s červencem, patřil Ivan Gabal (KDU-ČSL). Stejné argumenty, jako nyní používá policie, měl podle něj bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer, když měnil policejní struktury. Výsledkem bylo to, že finanční kriminalita byla čtyři roky mimo kontrolu, uvedl Gabal. Poukazoval taky na to, že změny nebyly dost konzultovány se státním zastupitelstvím, a přečetl výtky nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Pochyby vyjádřil i Zdeněk Ondráček (KSČM). "Výkon činnosti těchto útvarů je diametrálně odlišný," řekl.

"Policii neřídí prokurátor, policii řídí policejní prezident. Ať si prokurátor řeší svou agendu," oponovala Jana Černochová (ODS). Podobně hovořil předseda výboru Roman Váňa (ČSSD) i Chovanec. "Za strukturu a výkon policie odpovídá policejní prezident. S údivem sleduji, kdo všechno se zapojuje do debaty, jakou strukturu má policie mít," podotkl Váňa a zmínil i různé nevládní organizace. Chovanec zdůraznil, že pokud by se policie zpolitizovala, nechtěl by být ministrem vnitra.

Podle bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) by sloučení mohlo být prospěšné. "Ale jsme v České republice a víme, jak se mají tyto útvary rády," podotkla. Chovanec věří v to, že určitá rivalita spolupráci útvarů neznemožní.

Policejní prezident Tomáš Tuhý uvedl, že nová centrála by měla vyloučit dublování činností a prolínání aktivit a měla by zajistit výměnu informací. "Budeme garantovat, že nyní vedená trestní řízení nebudou narušena," řekl. Chovanec uvedl, že si k tomu ještě dělá rozbor.

 

 

Témata:  Policie ČR Milan Chovanec ÚOOZ Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy