Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se opět vypraví do Tater, s prezidenty V4 projedná migrační krizi

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezidenta Miloše Zemana po půl roce opět čeká návštěva Vysokých Tater. Na jaře tam vedla jeho první zahraniční cesta po znovuzvolení do funkce hlavy státu. Tentokrát se na Štrbském plese 11. a 12. října plánuje zúčastnit pravidelného výročního setkání hlav států zemí visegrádské skupiny.

Hostitelem bude prezident Slovenské republiky, která aktuálně předsedá V4, Andrej Kiska. Setkání se podle informací ČTK zúčastní také polský prezident Andrzej Duda a prezident Maďarska János Áder.

Prezidenti budou jednat o aktuálních tématech Evropy - bezpečnosti a migraci, budoucí podobě Evropské unie, plánovaném rozpočtu EU či pokračování rozšiřování EU.

Podle připravovaných okruhů témat budou prezidenti diskutovat také o sociální politice ve vztahu k sociálně vyloučeným či zranitelným skupinám obyvatel a zaměstnanosti v době vzestupu nových technologií.

Na jaře Zeman strávil na Slovensku tři dny. Na Štrbském Plese se setkal s Kiskou i slovenským premiérem Peterem Pellegrinim. Na konci července si prezidenti České republiky a Slovenska společnou jízdou historickým vlakem z Hodonína do slovenských Topoľčianek připomněli vznik společného státu před 100 lety. Zeman v Topoľčiankách oznámil, že v říjnu vyznamená trojnásobného předválečného československého premiéra Antonína Švehlu.

Témata:  Miloš Zeman Slovensko Andrej Kiska

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy