Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda pošle Afghánistánu a Sýrii 40 milionů, polovina půjde na výcvik armády

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Praha - Afghánistán dostane od vlády čtyřicet milionů na výcvik armády a rozvojové projekty. Kabinet dnes schválil také pokračování stipendijního programu pro syrské studenty.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že v obou případech jde o potvrzení snahy České republiky pomáhat v zemích, odkud do Evropy přicházejí největší počty uprchlíků.

"Oba projekty se týkají zemí, které jsou, bohužel, největšími dodavateli utečenců a imigrantů a my se tímto snažíme řešit ty problémy přímo u kořene," řekl Zaorálek. Polovina z částky, kterou dostane Afghánistán, bude dle jeho slov využita na výcvik armády. Druhá je určená na projekty udržitelného rozvoje, jejichž cílem je snížit chudobu obyvatelstva a nastartovat ekonomický růst. "Je to snaha vytvářet podmínky pro to, aby lidé z Afghánistánu neodcházeli," podotkl ministr.

Česká vláda podle Zaorálka chce, aby výměnou za pomoc Afghánistán spolupracoval například při jednání o readmisních dohodách. "Když my poskytujeme prostředky, tak aby nám pomohl s kroky, které nám pomohou řešit problémy utečenců," doplnil.

Ministři na dnešním jednání také na doporučení Zaorálka stvrdili pokračování programu nové elity pro Sýrii, v rámci kterého v Česku studuje osmnáct syrských studentů. "Hodnocení je příznivé, studenti mají velký zájem, učí se českému jazyku, mají výborné výsledky," řekl šéf české diplomacie.

Témata:  Lubomír Zaorálek humanitární pomoc vláda Afghanistán

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy