Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návštěva v Lánech: Zeman přijal lídra ultrapravice Bannona, Trump se ho zbavil

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: ČTK

Praha - S českým prezidentem Milošem Zemanem se dnes na zámku v Lánech sešel bývalý poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa a příznivec krajní pravice Steve Bannon. Na twitteru o schůzce informoval Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Do Evropy Bannon přijel na akci italské krajní pravice a letos vystoupil i na sjezdu francouzské krajní pravice. V Bílém domě zastával funkci strategického poradce Trumpa. Z postu byl ale někdejší šéf xenofobního serveru Breitbart News loni odvolán v době, kdy Trump čelil kritice za reakci na násilnosti vyprovokované bělošskými rasisty.

"Byla to výměna názorů na dění v EU, na vztahy k Rusku nebo k Číně. Pan prezident zdůraznil, že v současné době je klíčový boj proti mezinárodnímu terorismu," sdělil ČTK ke schůzce Zemana s Bannonem mluvčí prezidenta. Bannona na dnešní schůzku se Zemanem doprovodil poslanec německé protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) a český rodák Petr Bystroň.

Bannon se pokouší sjednotit evropská populistická hnutí. V sobotu na konferenci evropské krajní pravice v Římě prohlásil, že ultrapravicoví vlastenci jsou novou evropskou elitou. Letos v březnu Bannon vystoupil jako host na sjezdu francouzské krajně pravicové strany Národní fronta. Například Alexander Gauland, jeden ze dvou spolupředsedů AfD, ale v rozhovoru pro Funke Mediengruppe odmítl Bannonův plán na vznik velké populistické aliance, která by oslabila Evropskou unii. Podle Gaulanda se zájmy evropských protisystémových stran od sebe navzájem liší.

Bannon do Česka přijel i letos v květnu, kdy se zúčastnil debaty s bývalým zvláštním poradcem Bílého domu za vlády demokratů Lannym Davisem. Bannona i Davise do Prahy pozvaly soukromá vysoká škola CEVRO Institut a průmyslový holding Czechoslovak Group, jehož podniky se zabývají například prodejem zbraní, vojenských vozidel a dalších strojů.

Server Politico nedávno uvedl, že Bannon se vrací do politiky, aby podpořil šance republikánů na úspěch v podzimních volbách do amerického Kongresu.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR Steve Bannon

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy