reklama

Na jednání sněmovního sociálního výboru to dnes řekl náměstek ministryně práce Martin Kučera. Částku na projekt zatím nechtěl upřesnit. Připravit návrhy reformních změn měla původně za úkol důchodová komise, kterou tvoří experti a zástupci parlamentních stran.

"Podařilo se z operačního programu Zaměstnanost předběžně schválit projekt na podporu důchodové reformy. Nebude malý. Intenzivně by se měl věnovat analýzám a měl by přijít s návrhem," řekl poslancům Kučera. Podle něj se jedná o "milionové položky".

Na vytvoření důchodové komise se dohodla vláda. Tým dostal za úkol navrhnout postup zrušení druhého důchodového pilíře, s nímž ale všichni členové nesouhlasili. Kabinet záměr prosadil. Komise přišla také s návrhem, aby bezdětní platili větší odvody na penze a rodiče s více dětmi odváděli méně než dnes. Ministerstvo práce už sepsalo novelu o sociálním pojištění, kterou by měla projednat vláda. Na modelu vyšší valorizace penzí se komise neshodla.

"Důchodová komise funguje rok a půl, dva roky. Výsledky jsou poněkud rozpačité. Jeden je diskutabilní. Analýz jsou mraky," reagovala na zprávu o projektu poslankyně ANO Radka Maxová, která vládní hnutí v komisi zastupuje.

Podle náměstka projekt činnost komise doplní. "Komise se na nás obrátila, že by bylo vhodné zpracovat i náročnější studie. Přišla s návrhem, aby se financovaly z evropských projektů," uvedl Kučera. Podle něj rozpočet ročně počítá pro komisi s částkou 300.000 korun. Suma se využívá "na provoz" i na konferenci a semináře.