Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby provázejí komplikace: Lidé dostali špatné lístky, kandidáti zapírají podporovatele

Volby
Volby
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Většina politických subjektů kandidujících v říjnových senátních volbách nezveřejnila podporovatele své kampaně, týkalo se to 45 z celkových 72. Strany, hnutí, jejich koalice i nezávislí kandidáti tak měli učinit do 1. října, uvedl v tiskové zprávě Jiří Navrátil z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Nejhůře na tom byli nezávislí kandidáti. Nezveřejnění je přestupkem, úřad to může řešit ve správním řízení.

Kandidáti nebo strany měli zveřejnit podporovatele, kteří jim dali peníze nebo je podpořili bez finančního příspěvku, například službami. "Povinnost se týkala celkem 72 subjektů. Z dosavadních zjištění úřadu vyplývá, že nejhůře dostáli povinnosti nezávislí kandidáti. V úterý byl přehled dohledatelný jen u dvou z 19," uvedl Navrátil.

Lépe na tom byly politické strany a hnutí, které zveřejnily podporovatele ve 20 ze 39 případů. U koalic stran a hnutí úřad dohledal informace v pěti případech z celkových 14. Některé strany mají více kandidátů jednotlivě v různých obvodech, jinde jsou v koalici s jinou stranou a někde kandidují samostatní kandidáti jako nezávislí.

Nezveřejnění ve stanoveném termínu je přestupkem, který se řeší ve správním řízení. "Informace jsou ale předběžné. Úřad podnikne další úkony a může se stát, že vůči některým účastníkům kampaně nakonec správní řízení zahájeno nebude," dodal Navrátil.

Stížnosti na volby, špatné lístky

Obyvatelé z některých částí Tábora dostali do schránek omylem hlasovací lístky pro komunální volby pro obvod Sezimova Ústí. Vedení táborské radnice nezná důvody tohoto pochybení. Volební lístky pro obvod Sezimovo Ústí jsou v Táboře neplatné, a voliči si proto musejí správné vyzvednout až ve volebních místnostech, vyplývá z dnešního vyjádření tajemníka táborské radnice Lubomíra Šrámka.

"Platným hlasovacím lístkem ve městě Táboře je pouze ten hlasovací lístek, který je označený nápisem: Město Tábor. Do zastupitelstva města se volí 27 členů," uvedl Šrámek.

Komunální volby letos budou v pátek 5. a v sobotu 6. října. Vzhledem k tomu, že do jejich začátku zbývá jen pár dní, není reálné doručit obyvatelům Tábora nové lístky. Musejí počkat do otevření volebních místností. "Tajemníci a předsedové volebních komisí budou na tuto skutečnost upozorněni," uvedl Šrámek.

Krajský úřad ve Zlíně eviduje před blížícími se komunálními a senátními volbami dvě stížnosti. Podle vedoucí oddělení organizačních činností krajského úřadu Pavlíny Novákové se jedna stížnost týkala určení předsedy okrskové volební komise, druhá volební kampaně. "Obě stížnosti se řeší a zatím není možné sdělit více informací," uvedla Nováková.

Komunální volby se ve Zlínském kraji uskuteční ve všech 307 obcích, v nichž je 685 volebních okrsků. "K volbám může přijít přibližně 480.000 oprávněných voličů, což je více než 80 procent z celkového počtu obyvatel kraje. Vybírat mohou z 13.139 kandidátů starších 18 let. Kandiduje 1175 subjektů, čili politických stran, hnutí či nezávislých jednotlivců," uvedla Kousalová.

Lidé budou v kraji volit také dva senátory. V obvodu číslo 80 Zlín kandiduje sedm lidí včetně současného senátora a uherskobrodského starosty Patrika Kunčara (KDU-ČSL). V obvodu číslo 77 Vsetín bude obhajovat svůj senátorský mandát jeho stranický kolega Jiří Čunek, který je zároveň hejtmanem. 

Témata:  Komunální volby Zlínský kraj Jihočeský kraj volby

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy