Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komunální volby jsou tu:jak výsledky odhadují sázkaři a bookemakeři?

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

V sázkách na komunální volby v Praze se podle bookmakerů v porovnání se začátkem týdne na vedoucí ANO (2,5:1) mírně dotahují Piráti (2,8:1) i ODS (3,1:1). Vítězství některé z jiných stran by bylo překvapením. Vyplývá to z odpovědí zástupců sázkových kanceláří, které dnes ČTK oslovila. Podobně se na Petra Stuchlíka (2,8:1) na pozici primátora podle bookmakerů dotahují Bohuslav Svoboda (ODS, 3,4:1) a Jiří Pospíšil (TOP 09, 5:1). Největšími favority senátních voleb jsou Jiří Čunek (KDU-ČSL, 1,01:1), Jaroslav Kubera (ODS, 1,07:1) a Mikuláš Bek (za STAN, 1,08:1).

"O vítězství v Praze mohou uvažovat ANO, Piráti i ODS. Případný triumf některého z dalších uskupení by byl velkým překvapením. Největší naději má v tomto směru Praha sobě, kde spadl kurz z 11:1 na aktuálních 8:1," uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain. Kurz na Piráty zůstal od pondělka přibližně stejný. ANO si mírně pohoršilo z 2,2:1 až 2,3:1 na 2,5:1. Kurz na ODS klesl ze 3,3:1 na 3,1:1.

Na výhru ANO jde podle Šraina zhruba polovina sázek. Výrazně k tomu přispěl klient, který si na tuto možnost vsadil 400.000 korun a v případě úspěchu by bral přes půl milionu čistého. Pirátům věří 35 procent klientů Fortuny, ODS asi desetina. "Z větších sázek jsme naposledy přijali 100.000 korun na výhru Pirátů v kurzu 2,8:1," doplnil Šrain.

Tipsport podle mluvčího Jiřího Hadravy zatím přijal nejvyšší sázku za 15.000 korun na vítězství Praha sobě v kurzu 5,5:1 a za 10.000 korun na vítězství koalice Spojené síly pro Prahu za kurz 13:1.

Největším favoritem na post pražského primátora je Stuchlík (za ANO) s kurzem 2,8:1. Následují Bohuslav Svoboda (ODS, 3,4:1) a Jiří Pospíšil (TOP 09, 5:1), který přeskočil lídra Pirátů Zdeňka Hřiba (5,5:1). "Boj o křeslo primátora bude hodně důležitý. Nejde jen o to, kdo následující čtyři roky povede magistrát. Výsledky voleb v Praze často ovlivňují politiku i na celorepublikové úrovni," dodala mluvčí Chance Markéta Světlíková.

Z dalších měst sázkové kanceláře vypsaly kurzy na volby v Brně a Ostravě. V obou městech je jednoznačným favoritem ANO. V Brně má kurzy od 1,02:1 do 1,03:1, podle Šraina jde na jeho vítězství 95 procent sázek. Následují ODS s podporou Svobodných (8:1 - 10:1), Piráti (13:1 - 17:1), KDU-ČSL a ČSSD (25:1 - 30:1). V Ostravě není na výhru ANO ani vypsán kurz, kdokoliv jiný má kurz 25:1.

V senátních volbách mají podle bookmakerů téměř jisté vítězství Jiří Čunek (KDU-ČSL), Jaroslav Kubera (ODS) a Mikuláš Bek (za STAN), kteří mají kurzy nižší než 1,1:1. Neúspěšní kandidáti z prezidentských voleb Pavel Fischer (za NK), Jiří Drahoš (za STAN) a Marek Hilšer (MHS) mají v jednotlivých pražských obvodech kurzy od 1,15:1 do 1,35:1. Naopak největší drama bookmakeři očekávají v Břeclavi a v Benešově, kde mají největší favorité kurzy 3,5:1.

Zájem sázkařů podle očekávání v posledních dnech výrazně vzrostl, za poslední tři dny se objem sázek přibližně zdvojnásobil asi na deset milionů korun. Rekordní politickou událostí byly letošní prezidentské volby s objemem 285 milionů korun.

Komunální volby a první kolo senátních voleb se konají 5. a 6. října. Druhé kolo senátních voleb je na programu o týden později. Sázkové kanceláře očekávají, že v přímých duelech dvou postupujících zájem sázkařů vzroste. Pokud některý z kandidátů získá v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů, postupuje přímo.

Témata:  Komunální volby Praha Hnutí ANO

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy