reklama

"Jedinou možností resortu bylo do konce září 2018 podepsat takzvanou opci na prodloužení smlouvy o dva roky v hodnotě zhruba jedné miliardy korun. Ministerstvo to ale neudělalo. Ohrožena je tedy jedna z nejkritičtějších struktur státu," uvedl Kolářík. Podotkl, že se k opci vedení ministerstva zavázalo na jednání sněmovního sociálního výboru i podvýboru pro informační systémy.

Politický náměstek ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) Tomáš Martinec začátkem září sněmovnímu sociálnímu výboru řekl, že ministerstvo bude usilovat o prodloužení smlouvy opcí na další dva roky a mezitím bude pokračovat v přípravě projektů, které vzešly z tendrů za exministryně Michaely Marksové (ČSSD) a které zastavila její nástupkyně Jaroslava Němcová (ANO).

Piráti dlouhodobě varují před závislostí na jednom dodavateli. Za vznikem problémů vidí Kolářík právě zastavení vývoje nových systémů. "Dnes už by přitom dvě ze tří komponent mohly běžet. Ztracený čas mohl resort po turbulenci ministrů řešit pouze využitím opce," sdělil šéf sněmovního podvýboru. Domnívá se, že ministryni Janu Maláčovou (ČSSD) její političtí náměstci Martinec a Robin Povšík o situaci neinformovali a "vedou ji k pádu".

Zmínil i nynějšího poradce ministryně Jaroslava Zavadila, který se v minulém volebním období jako šéf sněmovního sociálního výboru o systémy zajímal. Kolářík míní, že i bývalé šéfce resortu Němcové špatně radili její tehdejší političtí náměstci Oleg Blaško a Vilém Kahoun.

OKSystem zajišťuje systém pro agendu dávek či zaměstnanosti od roku 1993. Resort pod vedením někdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) se dodavatele rozhodl vyměnit v roce 2012. Antimonopolní úřad nové aplikace po dvou letech úřadům práce kvůli pochybení při výběru dodavatele ale zakázal používat, a úředníci se tak ze dne na den vrátili k OKsystemu.

V roce 2014 za tehdejší ministryně Michaely Marksové (ČSSD) končily v resortu tři desítky smluv na informační služby. Tehdejší vedení rozhodlo o vytvoření propojeného resortního systému za zhruba 1,5 miliardy, který měl začít fungovat od loňska. Termín se nestihl, takže se už tehdy opcí prodlužovala na dva roky smlouva s OKSystemem. Podle dřívějších informací dvouletý odklad vyjde asi na miliardu korun.