Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 problémů, které nejvíc tíží Čechy. Z úřadů máme přímo trauma, ukázal průzkum

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Průzkum společnosti SANEP se zaměřil na největší problémy, které zatěžují nadpoloviční většinu domácí populace. Z nich následně bylo vybráno deset největších problémů, s nimiž je nespokojena nadpoloviční většina domácí populace.

Z této desítky nejpalčivějších problémů je nejvíce Čechů nespokojeno s úrovní byrokracie, což uvedlo v souhrnu 86,7% obyvatel ČR. Je tak zřejmé, že kontakt s úřady je pro drtivou většinu obyvatel ČR většinou traumatický.

Stejně tak ovšem je v souhrnu 84,9%, tedy více jak čtyři pětiny domácí populace, nespokojeno s korupcí, klientelismem a korupčními kauzami, které jsou nedílnou součástí zpravodajství v rámci domácí politické scény.

Dlouhodobým problémem, který navíc ještě eskaluje je stav a kvalita silnic, s ní je v souhrnu nespokojeno 78,1% veřejnosti.

Dalším problémem, s nímž je nespokojeno v souhrnu 74,2% veřejnosti, je cena nájmů, která zejména v Praze, ale i v dalším větších městech naší země každým rokem rapidně stoupá.

V posledních letech se rovněž vynořuje další zátěž pro kapsy občanů ČR a tou je cena vodného-stočného, s níž je v souhrnu nespokojeno 73,5% dotázaných obyvatel ČR. I zde se to týká zejména větších měst, ale zjevně se jedná o problém i na většině území ČR.

Vedle stoupajících cen nájmů se pochopitelně zvedají i ceny nemovitostí a pozemků, což představuje problém v souhrnu 73,3% domácí populace.

I přesto, že ČR patří mezi nejbezpečnější země i drobná kriminalita je pro řadu lidí zátěží znepříjemňující život. Tedy alespoň pro v souhrnu 63,1% veřejnosti, která je s úrovní kriminality nespokojena.

Zejména pro důchodce, nízkopříjmové skupiny obyvatel a rodin je pak zásadním problémem cena potravin, s níž je v souhrnu nespokojeno 59,4% dotázaných obyvatel ČR.

Zejména ve srovnání s ostatními státy EU je problémem pro nadpoloviční část domácí populace výše platu, s níž je v souhrnu nespokojeno 58,5% veřejnosti.

Neméně velkým problémem je pak výše starobního důchodu, kterou vedle samotných důchodců, řeší jak lidé, kteří se blíží důchodovému věku, tak i děti mající rodiče v důchodovém věku. Není tak překvapením, že s výší důchodů je v souhrnu nespokojeno 57,3% veřejnosti.

Uvedená desítka nejpalčivějších problémů, které zatěžují nadpoloviční většinu domácí populace, jsou reflexí, která sice neodráží lokální a individuální problémy, které se liší regionem i velikostí a místem bydliště, ale signalizují závažné celospolečenské problémy, které představují problémy většiny obyvatel naší země, které jim stěžují jejich životy.

Témata:  průzkumy úřady Češi lidé

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy