reklama

Sociální demokracie se dnes podle Hamáčka pohybuje v úplně jiné realitě než před šesti lety. Připomněl, že strana ve volbách do Sněmovny získala loni jen 7,27 procenta. "Pokud jsme z hlediska postupujících kandidátů v Senátu na třetím a počtu mandátů v komunálních volbách na čtvrtém místě, pak to považuji za úspěch z hlediska sociální demokracie," uvedl Hamáček.

ČSSD pravděpodobně bude chybět v pražském zastupitelstvu, byť kandidát ČSSD Jakub Landovský podle Hamáčka odvedl maximální výkon. "Byl vidět a celou kampaň odtáhl," uvedl. Strana podle vicepremiéra musí v Praze i dalších velkých městech hledat nová témata, osobně by se chtěl soustředit na dostupné bydlení.

Straně podle něj škodí permanentní vnitrostranické diskuse v médiích. "Je potřeba, aby sociální demokraté vystupovali jednotně. Pokud toto neskončí, žádný restart sociální demokracie není možný," prohlásil.

V komunálních volbách sice zaznamenala ČSSD některá vítězství, ale její členové po dnešku z mnoha zastupitelstev zmizí.

Sociální demokraté letos vyhráli volby například ve Vyškově, kde budou mít šest zastupitelů v 27členném zastupitelstvu. První příčku obsadili i v Karviné, kde získali 19 mandátů v zastupitelstvu o 41 členech. Vítězství zaznamenali i v Bohumíně, kde je starostou senátor ČSSD Petr Vícha. Z 23 zastupitelů jich bude 16 z ČSSD, zatímco druhé hnutí ANO bude mít jen čtyři. První skončila ČSSD i ve Frýdku-Místku.

V jiných městech však ČSSD utrpěla porážky. Zatímco v roce 2014 získala v Třinci šest mandátů, letos nemá žádný. V Kladně dostala ČSSD v roce 2014 sedm zastupitelů, letos nebude mít ani jednoho. Také v zastupitelstvu Teplic přišla o všechny tři své zastupitele, nedostala se ani do trutnovského zastupitelstva. V Praze ještě výsledky voleb do magistrátu spočteny nejsou, výsledky ČSSD se však zatím pohybují pod pětiprocentní hranicí.