reklama

"Hegemon české politiky Andrej Babiš přišel v komunálních volbách minimálně o pocit neporazitelnosti," píše slovenský Denník N. V narážce na masivní pražskou kampaň spojenou s rozdáváním jídla či hudebních nosičů dodává, že se Babišovi nepodařilo "uplatit sídliště kazetami (Karla) Gotta" a v Praze neuspěl.

Podle komentáře liberálního deníku může drtivá porážka ČSSD a neúspěch KSČM dokonce "rozkolísat" českou menšinovou vládu, v níž za podpory komunistů sedí sociální demokraté právě s Babišovým ANO.

Francouzská agentura AFP hovoří o "hořkosladkém" premiérově vítězství a připomíná, že vedle Prahy, na níž se Babiš před volbami podle agentury zvláště soustředil, se jeho hnutí výrazněji neprosadilo také v pátém největším městě Liberci.

O vítězství populistického hnutí multimiliardáře Babiše píše i německá agentura DPA, podle níž ANO vyhrálo v téměř všech velkých městech s výjimkou Prahy, ačkoliv před volbami Babiš výhru v hlavním městě označil za "věc prestiže". Podle rakouské agentury APA výsledek v Praze tohoto kontroverzního politika očividně zklamal.

O výsledcích ODS v senátních volbách DPA píše, že "strana může oslavovat překvapivý comeback". ČSSD, která je podle agentury DPA v krizi, utrpěla "trpké ztráty" a hrozí jí, že přijde o prestižní post předsedy Senátu. APA volební výsledek této "kdysi nejsilnější strany" hodnotí jako těžký debakl. Podobně podle ní dopadla i TOP 09 Karla Schwarzenberga.

DPA i APA komunální i senátní volby hodnotí jako test obliby Babišovy koaliční vlády, která se kromě jiného staví proti kvótám pro přijímání migrantů.

Polský deník Gazeta Prawna konstatuje, že v Praze po více než 20 letech nastala situace, kdy nezvítězila jedna dominantní síla a není jasné, kdo bude primátorem. V zastupitelstvu poprvé od roku 1989 nezasednou zástupci poražených sociálních demokratů a komunistů, zdůrazňuje porážku dvou tradičních levicových stran web konzervativního deníku.