Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu budou jednat společně

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Piráti, Praha Sobě (PS) a koalice Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) začnou ve třech společně vyjednávat o programu možné budoucí koalice v metropoli. Poprvé se strany sejdou ve středu. Nepůjde ještě o domlouvání koalice, ale vyjednavači budou diskutovat o programech stran. ČTK to řekli zástupci vyjednávacích týmů Praha Sobě a Spojených sil pro Prahu. Piráti už deklarovali, že dávají přednost této podobě koalice. Volby v Praze vyhrála ODS, Piráti byli druzí, třetí skončila Praha Sobě a čtvrté Spojené síly pro Prahu.

"Sám jsem dnes několikrát mluvil s jedním z vyjednavačů Spojených sil, Petrem Hlubučkem, a potvrdil mi, že zahájíme trojstranná jednání. Ve středu nebo ve čtvrtek se se Spojenými silami a Piráty sejdeme nad programy a budeme hledat průniky," uvedl lídr PS Jan Čižinský.

Trojstranné jednání ČTK potvrdil také Hlubuček. "Položíme na stůl tři programy a kde budou sporná místa, tak ta vyřešíme," řekl Hlubuček.

Podle jednoho z vyjednavačů Spojených sil pro Prahu a nynějšího radního Jana Wolfa (KDU-ČSL) nepůjde o schůzky, na kterých by strany domlouvaly přímo vznik koalice. "Bude to čistě o porovnávání programů. Pro konkrétní témata následně vzniknou jednací týmy," řekl Wolf.

Lídr Pirátů Zdeněk Hřib dnes po odpoledním jednání se zástupci ANO řekl, že pro Piráty je stále preferovanou koalice s výše zmíněnými dvěma subjekty. Piráti dnes předložili TOP 09 a STAN a PS nabídku, podle které by v jedenáctičlenné radě dostaly po čtyřech místech včetně náměstků, Piráti by obsadili dvě místa a post primátora.

Volby v Praze vyhrála ODS, v 65členném zastupitelstvu obsadila 14 míst se ziskem 17,87 procenta hlasů. Piráti se umístili druzí se ziskem 13 mandátů. Praha Sobě získala rovněž 13 mandátů, stejný počet křesel má i TOP 09 a STAN. ANO skončilo na pátém místě s 12 zastupiteli.

Témata:  Praha Komunální volby Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy