Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš mluvil o návrat kmotrů ODS. Na rozdíl od vás se s nikým takovým neznám, vrátil mu to Fiala

Petr Fiala na 26. kongresu ODS
Petr Fiala na 26. kongresu ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Za návrat kmotrů označil dnes premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš povolební vyjednávání občanských demokratů ve velkých městech. Podobný scénář jako v Brně, kde se v úterý dohodli přes počáteční shodu s ANO občanští demokraté s Piráty, ČSSD a KDU-ČSL, se podle Babiše chystá i v Plzni. S odkazem na webové články Babiš zpochybňoval na tiskové konferenci po jednání vlády minulost pravděpodobné příští brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS). Předseda ODS Petr Fiala reagoval připomenutím Babišových styků a obchodů.

Koalice domlouvané ODS na úrovni velkých měst ukazují podle Babiše, že se občanští demokraté nezbavili pověsti strany hájící partikulární zájmy. "Není to o programu, ale o těch zájmech, je to to nejhorší, co se může stát," uvedl. Dodal, že "Fiala, který se od kmotrů distancoval, jim stále fandí".

"Být na jeho místě, raději bych o kmotrech moc nemluvil. Na rozdíl od pana Babiše se s nikým takovým neznám, natož abych si s ním tykal či obchodoval," reagoval Fiala na twitteru.

V Brně mají strany koalice dohromady 33 mandátů v 55členném zastupitelstvu. Obešly vítězné ANO, s nímž už přitom byly ODS, KDU-ČSL a ČSSD domluveny na koalici. Vaňková to vysvětlila tím, že se strany dohodly na základě silnější shody programů. Babiš to označil za podraz, naopak Fiala uvítal "koalici změny".

V Plzni se v úterý sešly na prvním povolebním vyjednávání dvě nejsilnější strany vzešlé z víkendových komunálních voleb - ANO a ODS, obě mají po 13 mandátech a obě trvají na tom, že v nové koalici pro sebe získají primátora. Do zastupitelstva se 47 mandáty se dostalo dalších pět stran.

Témata:  Andrej Babiš Petr Fiala ODS

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy