Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD se propadla, přiznal Hamáček. Černě to ale nevidí

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Výsledky senátních voleb, ve kterých ČSSD ztratila 12 mandátů, potvrdily podle předsedy sociálních demokratů Jana Hamáčka, že politická realita se změnila a ČSSD už nemá pozici nejsilnější strany na levici. Na tiskové konferenci vyzval spolustraníky, aby se sjednotili.

Uvedl, že stále věří, že postupný úspěch je možný. S podobným apelem vystoupí za týden na zasedání širšího vedení strany v Hradci Králové, kde bude ČSSD analyzovat volební prohru. Ze 13 mandátů obhájila ČSSD jen jeden, v obvodu Karviná dnes ve finálním duelu zvítězil Petr Vícha.

Hamáček věří, že pozice ČSSD se časem zlepší. Uvedl, že sociální demokracii nyní čeká zásadní diskuse o dalším směřování, ale věří, že po této diskusi bude sociální demokracie jednotná a semknutá. Řešit vnitřní rozpory na veřejnosti podle něj jen zhoršuje postavení strany. Je přesvědčen, že výsledky působení ČSSD v koaliční vládě s ANO se dostaví, nelze je ale čekat za pár měsíců fungování kabinetu, ve kterém ČSSD sekunduje hnutí ANO.

Poznamenal, že Vícha je velmi populární ve svém obvodu. Do výsledku v dalších čtyřech obvodech, kde se do druhého kola sociální demokraté dostali, se podle něj možná promítla vnitrostranická debata přes média v posledním týdnu. V té souvislosti vyzval k tomu, aby ČSSD své spory řešila uvnitř a semknula se, nevytvářela různá vnitrostranická uskupení. "Jsme jedna sociální demokracie a jako jediná sociální demokracie můžeme přežít," konstatoval. Chaos a anarchie není pro ČSSD podle něj dobrá cesta. Na místo toho je třeba soustředit se na prosazování programu, a to ve vládní koalici, míní.

Témata:  volby Sociální demokracie (SOCDEM) Jan Hamáček

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy