reklama

Atentátníci použili civilní auto naplněné výbušninou, výbuch vojenské vozidlo převrátil. Tři vojáci byli zraněni lehce a po ošetření se vrátili k jednotce, jeden zůstal v nemocnici na pozorování. Těžce zraněný voják byl operován na základně Bagrám. Nyní jej čeká další operace.

Útok přišel dva a půl měsíce po sebevražedném atentátu, při kterém zahynuli tři čeští vojáci. V úterý Lidové noviny zveřejnily informaci, že na spolupachatele atentátu zaútočili české speciální síly. Vedení armády a ministerstva obrany ji nepotvrdilo.

Česká armáda má v současné době v Afghánistánu asi 350 vojáků. Největší jednotka má na starosti ostrahu spojenecké základny Bagrám. Hlídky vyjíždějí do okolí v okruhu několika kilometrů. Za úkol mají například zabraňovat raketovým útokům na základnu nebo zjišťovat zpravodajské informace. Právě při jedné z hlídek byli vojáci ve středu zraněni.

Od dubna okolí Bagrámu hlídá 10. strážní rota tvořená především příslušníky 42. mechanizovaného praporu Svatováclavského z Tábora. Jejich úkol v těchto dnech končí a nahrazují je vojáci 11. strážní roty, kterou tvoří hlavně vojáci 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic.