reklama

Útok, při němž podle agentury AP zemřeli dva afghánští civilisté, se stal nedaleko základny Bagrám při návratu koaličních sil z patroly, uvedl Opata. Atentátník využil vozidlo afghánského původu naložené asi 200 kilogramy podomácku vyrobené výbušniny.

"Z prvních indikací, které máme, to vozidlo bylo řízeno, seděl tam řidič a lze předpokládat, že to byl útok sebevražedného atentátníka," řekl Opata. Podle AP se k útoku přihlásilo hnutí Tálibán.

Exploze se stala v momentě, kdy kolem projíždělo obrněné vozidlo se šesti českými vojáky. Jeden z nich vyvázl z incidentu bez zranění. Život vojákům podle Opaty pomohla zachránit kvalita vozidla, významnou roli hrálo i to, že velitel jednotky a vojáci postupovali při přípravě a kontrole správně.

Těžce zraněný voják podstoupil v Afghánistánu další operaci, a jakmile to bude možné, bude převezen do Česka. Metnar už vydal příslušný rozkaz. Armáda je podle Opaty v kontaktu s rodinou zraněného a dělá vše pro to, aby příbuzným pomohla řešit složitou situaci. Voják je podle Opaty v podobném stavu, jako kdyby přežil těžkou dopravní nehodu.

Zástupce velitele Společného operačního centra Štefan Muránský v České televizi řekl, že převoz se uskuteční patrně příští týden. Vojákovi podle něj v důsledku útoku hrozí nehybnost končetin.

Útok podle Opaty nepovede k omezení činnosti české jednotky, jako tomu bylo po srpnovém útoku, při němž zahynuli tři vojáci. "Jednotka bude dál plnit svůj operační úkol," řekl Opata. Metnar zdůraznil, že Česko zůstává součástí mezinárodní koalice v Afghánistánu a čeští vojáci tam budou dál plnit koaliční úkoly.

Metnar i Opata odmítli spojovat incident se středeční zprávou českých médií o tom, že české speciální síly zabily v Afghánistánu jednoho z organizátorů srpnového útoku. Metnar ale kvůli zprávě nařídil vyšetření úniku informací. Žádné výsledky zatím k dispozici nemá.

K tomu, zda české síly skutečně zabily organizátora srpnového útoku, se Metnar ani Opata nevyjádřili. Ministr pouze uvedl, že čeští vojáci v Afghánistánu postupují v souladu s mandátem operace. Opata po srpnovém útoku řekl, že nikdo nebude beztrestně zabíjet české vojáky.