Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš: Příští rok mohu jít do penze

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Český premiér Andrej Babiš vystoupil v rakouském Innsbrucku. Postěžoval si, že mu politika nic dobrého nepřinesla a naopak znamenala pohromu nejen pro něj, ale i pro jeho rodinu a firmu.

Babiš ve své přednášce zdůraznil roli Evropské unie a nepřímo se vymezil vůči Polsku a Maďarsku. Vzhledem k tomu, že na univerzitě studují i čeští studenti, padaly i dotazy na Babišovu spolupráci se Státní bezpečností (StB) i fakt, že premiér vlastní média.

Jednoho z mladých Čechů například zajímalo, proč by se měl vrátit do Česka, když je český průměrný plat nižší než rakouská minimálním mzda. „Protože jste hrdý Čech,“ odpověděl mu podle serveru iDnes.cz šéf české vlády.

Zdůraznil také, že je třeba, aby se v Česku prosadila mladá generace. „Já mohu jít příští rok v říjnu do důchodu,“ připomněl politik fakt, že již brzy bude v důchodovém věku.

Další okruh otázek se týkal Babišových vztahů s prezidentem Zemanem. Premiér ale trvá na tom, že jeho vztahy s prezidentem jsou normální a pragmatické. „Kritizoval jsem jeho řeč s vulgárními slovy,“ připomněl. V reakci na prezidentův rozhovor v Českém rozhlase uvedl, že chápe, že prezidenta napadají v souvislosti s Viktorem Koženým či Zdeňkem Bakalou různá slova. Dodal však, že vulgární vyjádření hlavy státu na jejich adresu není na veřejnosti vhodné. 

Babiš studentům také vysvětloval, že Zemanem prý mají například rozdílné návrhy. „Vláda je jasně proevropská a podporující naše členství v NATO,“ řekl. „Zeman vyhledává konflikty, já ne. Já nechci dělit společnost. Zkouším být pozitivní,“ dodal s tím, že se mu to nedaří a že jsou lidé, kteří jej mají rádi, ale i tací, kteří jej nesnáší.

Témata:  Andrej Babiš Miloš Zeman EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy