Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud nechce otevřít případ vraždy, i když testy DNA nesedí. Jedná se o justiční omyl?

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ústí nad Labem - Kauza Aleše Provazníka, který byl v roce 2013 odsouzen za vraždu dívky (15) z Rumburku, nebude znovu otevřena. Krajský soud v Ústí nad Labem pokládá obnovu řízení za nedůvodné.

Případ Aleše Provazníka zařadila organizace Iurudicum Remedium do projektu Nevina. Projekt vychází z obdobných projektů v USA, jejichž cílem je náprava justičních omylů zejména s pomocí nových metod, typicky právě pomocí analýz DNA.

Zločin se stal 18. dubna 2003. Tělo dívky našel o dva dny později v parku chodec a den poté kriminalisté zadrželi a obvinili z vraždy tehdy devatenáctiletého Provazníka. Vinu od počátku odmítal. S dívkou se seznámil o den dříve, byli spolu v rockovém klubu a později se přesunuli do areálu prázdné tržnice. Pak se podle jeho výpovědi spolu vrátili do klubu. Ústecký krajský soud poslal Provazníka za vraždu na 12,5 roku do vězení a nařídil mu ústavní léčbu. Rozsudek potvrdil i vrchní soud.

Provazník žádal obnovu řízení na základě nového znaleckého posudku, který zpochybnil tehdejší nálezy o DNA.

Znalec Daniel Vaněk dnes zpochybnil tehdejší závěry odborných vyjádření, podle kterých byly za nehty oběti nalezeny jen biologické stopy s DNA Provazníka a naopak pod nehty Provazníka jen DNA oběti. To je podle Vaňka prakticky nemožné. Poukázal i na to, že na Provazníkových botách nebyly objeveny žádné biologické stopy, a to přesto, že dívka byla podle obžaloby ukopána.

Soud návrh na obnovu řízení zamítl, podle předsedy trestního senátu Ondřeje Peřicha byla nedůvodná. Stejný senát už odmítnul obnovu řízení v roce 2005, když obhajoba přišla s novým svědkem. Peřich ve zdůvodnění řekl, že genetika nebyla jediným důkazem v tehdejším rozhodnutí soudu, soud měl k dispozici například i pachové stopy nebo výpovědi svědků. Provazníka, který strávil deset let ve vězení a pak dva roky ústavní sexuologickou léčbou, rozhodnutí soudu zklamalo.

Peřich navíc připomněl, že když Provazník v roce 2011 žádal, aby mu soud odpustil ústavní sexuologickou léčbu, k činu se de facto přiznal. "Ačkoli si uvědomuji, jak závažný čin jsem spáchal, příčina nebyla způsobena žádnou duševní poruchou, ale působením alkoholu a drog, které ovlivnily moje myšlení," přečetl Peřich Provazníkovo vyjádření.

Provazník i jeho advokát Jan Vobořil označili pět let staré vyjádření za účelové. Pro Provazníka to byla prý byla jediná možnost, jak se léčbě vyhnout. Vobořil dnes na místě proti usnesení soudu stížnost, kterou se bude zabývat Vrchní soud v Praze.

Témata:  vražda DNA soudy

Aktuálně se děje

9. května 2024 19:58

Všechny ukrajinské vodní elektrárny jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy