Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stipendijní program pro syrské uprchlíky byl prodloužen

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda se rozhodla prodloužit program "Nové elity pro Sýrii" o jeden rok. V rámci tohoto programu od roku 2015 studuje v České republice 18 syrských uprchlíků.

Program je určen pro syrské uprchlíky, kteří nyní žijí v Jordánském hášimovském království. Těm poskytla vláda 18 stipendií na českých veřejných vysokých školách.

Cílem je pomoci uprchlíkům a zároveň vychovat budoucí syrskou elitu, která na českých vysokých školách získá české a evropské know-how. Tito studenti by se po ukončení občanské války v Sýrii měli vrátit do vlasti a pomoci v obnově a rozvoji Sýrie a vylepšování česko-syrských vztahů.

Program měl původně probíhat od roku 2015 do roku 2021. Původně se studium mělo skládat z roční přípravy na Ústavu jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy v Praze (ÚJOP), kde se studenti za pomoci rodilých mluvčí a speciálních pedagogů měli naučit česky a adaptovat se na české prostředí, a poté měli 5 let studovat vybrané obory.

Vzhledem ke komplikacím při formálním vzdělávání před příjezdem do ČR se celý program zdržel. Proto ÚJOP doporučil prodloužení přípravné fáze o další rok, aby se syrští studenti mohli zlepšit v českém jazyce a zvýšili tak pravděpodobnost na úspěšné dokončení studia.

Vláda s názorem pracovníků Univerzity Karlovy souhlasila a schválila prodloužení programu "Nové elity pro Sýrii" o rok, takže zde budou syrští studenti studovat do roku 2022.

Podle ÚJOP jsou studenti dobře vybraní, dobře se sžívají s prostředím, o studium mají velký zájem a snaží se na něj co nejlépe připravit.

Témata:  vláda Univerzita Karlova uprchlíci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy