Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opozici v čele s Kalouskem či Okamurou se nelíbí rozpočet, žádají jeho přepracování

Miroslav Kalousek /TOP 09/
Miroslav Kalousek /TOP 09/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Vláda by podle opozice měla přepracovat státní rozpočet na příští rok. Namísto deficitu ve výši 40 miliard korun by měl být rozpočet vyrovnaný, investice by se naopak měly zvýšit na 150 miliard korun, navrhla TOP 09 ústy někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska. Přepracování navrhovala i SPD Tomia Okamury, chce snížit mimo jiné výdaje na zahraniční mise českých vojáků.

"Je to rozpočet přerozdělovací a protireformní," komentoval vládní návrh Kalousek. "Ve své rozhazovačnosti je ten rozpočet potenciálně asociální," poznamenal ke zvýšení starobních důchodů s tím, že stát na ně v letech ekonomického poklesu nebude muset mít dost peněz.

Meziroční nárůst výdajů rozpočtu o 140,9 miliardy korun je podle Kalouska poměrně raketový nárůst, většina z nich míří do spotřeby. Výdaje na investice ve výši 122 miliard korun sice meziročně mají zvýšit o 32 miliard korun. V poměru k celkovým výdajům ale budou nižší než za ekonomické krize v roce 2012, upozornil Kalousek. Navrhl tento poměr vyrovnat a na investice dát nejméně 150 miliard korun.

Předseda SPD Tomio Okamura varoval před tím, že růst ekonomiky bude v příštích letech klesat a příjmy státu budou hubnout. "Tak dobře jako letos už příštích pár let nebude," uvedl. Kritizoval, že stát nyní utratí všechno a ještě si půjčí. "Rozpočet se 40miliardovým schodkem je nezodpovědný," řekl Okamura.

Vidí za ním pokračující navyšování výdajů na státní správu, "vysávání" rozpočtu politickými neziskovými organizacemi a pokračování neadresného sociálního systému. Sněmovna by měla podle Okamury vrátit návrh rozpočtu vládě k přepracování.

Předseda ODS Petr Fiala prohlásil, že současná vláda není vládou pro všechny, a ani státní rozpočet není připravený tak, aby z ekonomického růstu měli prospěch všichni občané. Uváděl mimo jiné, že vláda počítá s nárůstem příjmů státních zaměstnanců, ale už nepočítá s nárůstem příjmů u zaměstnanců v soukromém sektoru, protože neplánuje snížení daní nebo odvodů.

Hlavní problém rozpočtu je podle Fialy v nedostatku ambice, chybí v něm plány, vize a jejich realizace. Jak také řekl, není žádný důvod, aby se vybíraly nesmyslně vysoké daně, protože by bylo lepší, kdyby lidé mohli své peníze investovat sami. Rozpočet neodráží možnosti ekonomického růstu, nezvyšuje konkurenceschopnost ČR jako celku a nevytváří příležitosti pro lepší život, uvedl. Dodal, že proto ho ODS nemůže podpořit.

Témata:  státní rozpočet Miroslav Kalousek Tomio Okamura

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy