Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojenský kynolog Procházka byl posmrtně povýšen na štábního praporčíka

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Český voják Tomáš Procházka, který v pondělí padl v Afghánistánu, byl posmrtně povýšen do hodnosti štábního praporčíka. Na pražském Vítkově to po udělování resortních vyznamenání a jmenování nových plukovníků novinářům řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Plánuje také jeho vyznamenání resortním oceněním. Tělo Procházky přivezou vojáci do Prahy dnes v noci. Na vojenském letišti Praha Kbely se poté uskuteční pietní ceremoniál. Na Vítkově byli dnes oceněni nejvyššími vyznamenáními ministerstva obrany například odbojář z druhé světové války Karel Nejedlý nebo legionářský velitel Josef Jiří Švec.

Procházka zemřel na základně Šindánd v afghánské provincii Herát, když afghánský voják zahájil střelbu na projíždějící české vozidlo. Zraněni zároveň byli dva příslušníci českých speciálních sil. Procházka u jednotky, která má na starosti výcvik afghánských kolegů, sloužil jako kynolog.

Ostatky Procházky dnes dopraví na pražské kbelské letiště vojenský speciál. Přílet je naplánován na 23:00. Poté se uskuteční pietní ceremoniál. Podle informací ČTK bude podobný jako srpnový, kdy se do České republiky vrátila těla tří padlých vojáků z Afghánistánu. Rakev s ostatky by tak měla z letadla vynést čestná jednotka, položena poté bude na černém katafalku. Krátce poté promluví hlavní vojenský kaplan Jaroslav Kníchal. S padlým se poté budou moct rozloučit pozůstalí.

Pondělní útok byl třetím od začátku srpna, kdy po útoku sebevražedného atentátníka zemřela trojice českých vojáků. Minulý týden pak bylo zraněno pět Čechů, z toho jeden vážně, když u jejich obrněného automobilu explodoval civilní vůz naplněný výbušninou. Zástupce velitele Společného operačního centra Štefan Muránský dnes ČTK řekl, že zdravotní stav vážně zraněných z minulého i tohoto týdne se lepší. Zpět do ČR by mohli být přepraveni do konce týdne. Rozhodne o tom tým vojenských lékařů, který odletěl do Afghánistánu. Metnar novinářům řekl, že zatím nemá informace, zda by mohl zraněné přepravit vojenský speciál již dnes.

Na Vítkově bylo dnes vyznamenáno několik desítek vojáků a osobností, další vojáci byli jmenováni do hodnosti plukovníků. Kříž obrany státu obdržel například Nejedlý, zakladatel odbojářské skupiny, který v únoru 1945 zahynul v Terezíně. Stejné vyznamenání dostal i Švec, účastník prvního československého odboje a legionářský velitel. V říjnu 1918 spáchal sebevraždu, když jeho podřízení odmítli splnit rozkaz. Vyplnili jej po jeho smrti.

Témata:  Armáda České Republiky Praha Tomáš Procházka

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy