Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozzlobení poslanci poslali na Hrad oficiální dopis: 28. říjen je svátkem všech

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Sněmovna už poslala na Hrad dopis kvůli tomu, že prezidentská kancelář Miloše Zemana nepozvala na státní svátek 28. října na hradní ceremoniál některé poslance. ČTK to dnes řekl předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO). V dopise žádá o zjednání nápravy. Podle dostupných informací pozvánku nedostali tři poslanci z 200.

Hrad měl podle Vondráčka pozvat na oslavu 100. výročí založení samostatného československého státu všechny poslance. "Je to svátek nás všech a měli bychom si ho připomínat všichni," uvedl.

Prezidentská kancelář nepozvala podle dostupných informací předsedu Starostů a nezávislých Petra Gazdíka, předsedu klubu TOP 09 Miroslava Kalouska a poslance TOP 09 Dominika Feriho. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na svém twitteru ve středu uvedl, že nejde o diskriminaci, ale "o mimořádně zdvořilou laskavost". "Zabráníme utrpení několika jedinců, kteří by ve své bytostné nenávisti k panu prezidentovi dlouhé noci řešili, jestli mají na Hrad přijít nebo ne," napsal.

Pozvánku na recepci ve Španělském sále, která následuje po předání vyznamenání, se rozhodla vrátit na protest proti Zemanovu jednání poslankyně ODS Miroslava Němcová. V otevřeném dopise mu napsala, že podle ní rozděluje společnost a zpronevěřuje se své přísaze. Němcová v dopise, který ODS rozeslala médiím, vyčítá Zemanovi také zahraniční politiku, personální složení úřadu, útoky na novináře, postup při jmenování vlád i některé výroky.

Sepsání sněmovního dopisu inicioval při středečním jednání organizačního výboru předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. "Připadá mi divné, že někteří poslanci jsou pozváni a někteří ne. Přestože jsme z různých politických stran, není možné některé diskriminovat jen na základě osobních sympatií nebo antipatií," uvedl Bartošek.

Už dříve prezidentův mluvčí řekl, že pozvánku nedostal jen minimální počet lidí. Podle něj jsou to poslanci, hejtmani či rektoři, kteří mají vůči Zemanovi kritický postoj nebo při volbách hlavy státu podpořili jeho protikandidáta Jiřího Drahoše. Podobná situace byla už při březnové inauguraci prezidenta i na předchozích oslavách vzniku republiky.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy