reklama

Firma Energie stavební a báňská, která kámen koupila, má k Balákovi blízko, sponzorovala basketbalový klub ve Strakonicích, jemuž v minulosti šéfoval. Baláka do funkce dosadil kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář. Balák ani Mynář se k věci podle deníku nevyjádřili.

Baláka loni v červnu policie obvinila z manipulace stamilionové zakázky na zpevnění břehů lánské vodní nádrže Klíčava. Mynář ho ve funkci nechal s odůvodněním, že respektuje presumpci neviny. Práce na zpevnění břehů ale nepokračují. Část prodávaného kamene pochází podle smluv z rozšiřování cesty kolem vodní nádrže, další část kamene měla firma Energie stavební a báňská uplatnit při opravách lesní cesty Výrovka, píše MfD. Použití kamene v Lánech firma nepotvrdila.

Lesní správa Lány zároveň usiluje o to, aby blízká obec Běleč, do jejíhož katastru část lánské obory spadá, umožnila v územním plánu těžbu kamene na břehu vodní nádrže Klíčava. Odbor životního prostředí města Kladna, který územní plán schvaluje, je však ostře proti otevření lomu.

Úředníci upozornili, že v místě plánovaného lomu je 150 let starý les ve velmi dobrém stavu. Podle deníku jim vadí také odstřely skály trhavinou uprostřed chráněné oblasti a doprava kamene nákladními auty v ochranném pásmu nádrže na pitnou vodu pro Kladno.

Lesní správa Lány se podle svého webu stará o téměř 5800 hektarů pozemků, které patří České republice. Drtivou většinu tvoří lesy, součástí je také známá Lánská obora. Téměř celá obhospodařovaná plocha se nachází v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.