reklama

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil popřál přítomným, aby byly zachovány svoboda, demokracie a lidská práva. "Ekonomický růst a prosperita jsou také důležité, ale pokud ztratíme svobodu a demokracii, tak nás ekonomický růst nespasí. Je třeba dělat vše pro to, aby tyto hodnoty zůstaly, protože jsme svědky expanzivní politiky Ruské federace," řekl ČTK Pospíšil.

Účastníci akce za TOP 09, mezi kterými byl také předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek, se sešli na Malostranském náměstí, odkud se vydali Nerudovou ulicí na Hradčanské náměstí.

Rektoři dorazili takřka současně se zástupci TOP 09. Na večerní předávání vyznamenání na Hradě někteří z nich nepůjdou, rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima pozvání přijal, stejně jako rektor Českého vysokého učení technického v Praze Vojtěch Petráček. Zúčastní se také rektor Veterinární a farmaceutické univerzity (VFU) v Brně Alois Nečas.

Zástupci vysokých škol měli v posledních letech se Zemanem napjaté vztahy. Slavnostního ceremoniálu 28. října se přestali účastnit v roce 2014, protože se jim nelíbilo, že prezident odmítl podepsat jmenování tří navržených profesorů a že kvůli osobním sporům nepozval na předávání vyznamenání na Pražský hrad rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka a tehdejšího rektora Jihočeské univerzity Libora Grubhoffera. Letos v březnu většina z nich nebyla ani na inauguraci znovuzvoleného prezidenta, ačkoli s výjimkou Beka pozvání na slavnostní akt rektoři dostali. Rektor Bek podle mluvčí Masarykovy univerzity Terezy Fojtové ani letos pozvání na Hrad neobdržel.

Rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) Karel Melzoch už v pondělí uvedl, že na Hrad nepřijde, i kdyby pozvání dostal. Podle mluvčího VŠCHT Michala Janovského má v plánu důstojnější program.