Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Reorganizovat policii nemůže jeden člověk, říká Kalousek

Miroslav Kalousek /TOP 09/
Miroslav Kalousek /TOP 09/
Foto: Reprofoto ČT

Praha – Reorganizace policie nemůže stát na jednom člověku, shoduje se část českých politiků. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že bere rozhodnutí policistů z vedení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) včetně jeho šéfa Roberta Šlachty odejít kvůli reorganizaci do civilu, na vědomí.

Podle předsedy sněmovního výboru pro bezpečnost Romana Váni (ČSSD) možná nebylo zapotřebí tak silných gest. „To rozhodnutí plukovníka Šlachty vnímám jako emocionální a množná nebylo potřeba tak silných gest," uvedl. Je mu to prý líto, protože je škoda každého dobrého policisty, který se rozhodne odejít do civilu.

Váňa však dodal, že činnost policie ani žádného útvaru nestojí a nepadá s jedním člověkem. S tím souhlasí i předseda ODS Petr Fiala, který uvedl, že bezpečnost a vymáhání práva nemůže stát na jednotlivcích, ale na policii jako celku. „O reorganizaci policejních útvarů se mluví dlouho, je to odborná záležitost, hnutí ANO z toho zbytečně dělá politický případ. Policie není hračka ve sporech uvnitř koalice ani prostředek k vyřizování politických účtů," sdělil ČTK.

„Toto prostě beru na vědomí, pánové se rozhodli a odcházejí a já se domnívám, že politici by k tomu měli být zdrženliví," řekl Kalousek. „Ta reorganizace není zákonem ani rozhodnutím vlády, to není rozhodnutí politické, to je rozhodnutí policejního prezidenta. TOP 09 chtěla mít vždy policejního prezidenta nezávislého na politických tlacích, tak ho teď nebude politickým tlakům vystavovat, my nejsme babišovci," dodal.

Bývalý ministr vnitra a senátor František Bublan (za ČSSD) podle serveru Aktuálně.cz míní, že se Šlachtou odejde mnoho zkušených policistů, kteří budou policii chybět. Dodal, že kdyby byl na místě ministra vnitra nebo policejního prezidenta, určitě bych vedl další jednání a snažil bych se je přemluvit, aby změnili názor.

Témata:  Miroslav Kalousek Petr Fiala ÚOOZ

Aktuálně se děje

9:21

Rusko na Ukrajině použilo zakázané chemické zbraně, tvrdí USA

Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informace přinesly agentury Reuters a AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy