Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruští agenti a cenzura? Poslanci řešili údajnou manipulaci Primy

TV Prima
TV Prima
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha – Mediální výbor Poslanecké sněmovny se ve čtvrtek zabýval mimo jiné problematikou redakce zpravodajství televize Prima. Server Hlidacipes.org upozornil před několika dny na to, že redaktoři dostali pokyn, aby o uprchlicích informovali v negativním kontextu jako o „krizi a problému“. Členy výboru to však zřejmě nechává klidnými.

Jednání výboru shrnul několika větami na sociálních sítích novinář a komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk. „Až se bude zase někdo chtít vysmát parlamentarismu, může směle použít záznam z dnešního jednání poslaneckého mediálního výboru. Poslanci smrtelně vážně řešili použití několika sprostých slov ve filmu Kobry a užovky odvysílaném Českou televizí," uvedl na svém facebookovém profilu.

„Naproti tomu chabý pokus o projednání manipulace zpravodajství o uprchlické krizi na televizi Prima uzavřela poznámka poslance ČSSD Jandáka, že 'jde o naprostou pitomost'. Představila se tak jakási rolničková verze politiky, kdy se naprostá konina inscenuje jako závažné téma a závažné téma je odbýváno jako konina. Jo, takhle se zabíjí veřejná debata, byvše nahrazena výsměchem veřejnosti, či spíš vytlemeným řehotem, v němž se nakonec rozplývají kontury událostí, relativizuje se jejich váha, až je všechno nakonec tak nějak úplně jedno. Fakt paráda," dodal.

Téma na schůzce otevřel poslanec hnutí ANO Martin Kolovratník s tím, že žádný manažer ani majitel veřejnoprávního ani soukromého média nesmí říkat novinářům, jak mají informovat. „Zpravodajství má být objektivní a vyvážené. Nesmíme dělat cenzory, pouze do jisté míry můžeme požádat vysílací radu, aby se tomu věnovala, nic víc, nic míň. Já jako poslanec nic jiného nechci, než jistotu, že zpravodajství Primy je objektivní a vyvážené v souladu se zákonem, a budu rád, když se to potvrdí," vysvětloval kolegům.

Jeho stranický kolega Stanislav Berkovec však tvrdil, že „celá aféra kolem televize Prima je nafouknutá bublina" a že se podle něj jedná především o konkurenční boj. Dodal, že nechápe, proč se tím výbor vůbec zabývá a že vy problém měla řešit vysílací rada.

„Začínám mít strach, v jiných uniformách se vracejí padesátá léta. Prokristapána, jakmile se začneme ohánět ruskými agenty, cenzurou, vyvážeností... Nechme tisk, ať je co nejsvobodnější. Dostali jsme se někam, kam se nechceme dostat. Celou kauzu Prima považuju za naprostou pitomost. Stoupla jim prudce sledovanost, to je také zajímavé. Jestli s tím má pan Kolovratník nějaký problém, ať si to napíše na web nebo na blog," dodal k tomu poslanec ČSSD Vítězslav Jandák.

Mediální výbor se tak rozhodl, že nebude ke kauze televize Prima přijímat žádné usnesení. 

Témata:  TV Prima Vítězslav Jandák uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy