Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První místopředseda ČSSD? O nástupci Zimoly rozhodne až březnový sjezd

Jiří Zimola /ČSSD/, hejtman Jihočeského kraje
Jiří Zimola /ČSSD/, hejtman Jihočeského kraje
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Sociální demokracie nebude po středeční rezignaci Jiřího Zimoly vybírat nového statutárního místopředsedu. ČTK to dnes řekl mluvčí ČSSD Petr Vurbs. Kompletní vedení vládní strany tak vzejde až z březnového řádného sjezdu, kde budou obhajovat pozici stávající předseda Jan Hamáček a jeho místopředsedové. Zimola svůj odchod ve středu odůvodnil tím, že považuje za nemožné, aby současné vedení ČSSD změnilo politiku strany.

ČSSD zvolila předsedu Hamáčka a statutárního místopředsedu Zimolu do funkcí v únoru na mimořádném sjezdu, který se konal po neúspěchu strany v loňských sněmovních volbách. Protože strana chystá na březen řádný sjezd, na kterém současné vedení rezignuje a bude se o něm hlasovat znovu, aby se sjednotila funkční období všech stranických orgánů, nebude ČSSD na několik měsíců statutárního místopředsedu hledat.

Situace tak bude podobná stavu před letošním sjezdem, kdy po rezignaci někdejšího premiéra Bohuslava Sobotky ČSSD naopak chyběl předseda a stranu řídil jeho statutární zástupce Milan Chovanec.

Už před Zimolovou rezignací bylo ve vedení jedno místo neobsazené. V dubnu zvolila ČSSD za místopředsedy krajskou radní z Vysočiny Janu Fialovou, poslance Jaroslava Foldynu a Romana Onderku a pardubického hejtmana Martina Netolického. Výběrem pátého řadového místopředsedy pověřili delegáti na sjezdu ústřední výkonný výbor, ten však dosud nikoho nezvolil.

Zimola svou rezignaci zdůvodnil tím, že považuje za nemožné, aby současné vedení ČSSD změnilo politiku strany. Z boje ale neutíká a chce, aby se sociální demokracie vrátila ke svým tradičním hodnotám a tradičním voličům, řekl. Dodal, že v tuto chvíli nemá ambici kandidovat na březnovém sjezdu na předsedu.

Dnes odpoledne jsem předal @jhamacek rezignaci na funkci 1. místopředsedy @CSSD Jakákoli razantní a tak potřebná změna při současném rozložení sil je, v současném širším vedení ČSSD (ÚVV, PČSSD), nesplnitelný úkol. Více https://t.co/006Yq4d0Th

— Jiří Zimola (@jirizimola) 7. listopadu 2018

Jeden ze zakladatelů iniciativy Zachraňme ČSSD, která v posledních týdnech hlasitě kritizovala některé kroky strany a požadovala mimo jiné obměnu některých ministrů ČSSD, nyní hodlá působit z pozice předsedy jihočeské krajské organizace a případně řadového člena. Kritiku za své postoje si Zimola vyslechl na nedávném jednání ústředního výboru ČSSD, kde si Hamáček po komunálních volbách ověřil vnitrostranickou pozici v hlasování o důvěře. O Zimolovi se nakonec nehlasovalo.

V pátek odpoledne se v Praze sejde nejužší vedení ČSSD. Podle informací ČTK se jedná o dlouhodobě plánované setkání, na kterém se však členové nebudou moci vyhnout aktuálnímu tématu Zimolovy rezignace.

Témata:  Jiří Zimola Sociální demokracie (SOCDEM) Jan Hamáček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy