Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman dodatečně předal Kvitové medaili za zásluhy

Udělování státních vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem
Udělování státních vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě předal tenistce Petře Kvitové státní vyznamenání, které jí udělil u příležitosti 100. výročí vzniku Československa. ČTK to sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Kvitová dostala spolu s dalšími čtyřmi sportovci od hlavy státu medaili za zásluhy. Ze slavnostního ceremoniálu, který se konal 28. října, se však omluvila.

Zeman udělil letos 41 vyznamenání. Ze sportovců medaili získali kromě Kvitové také fotbalista Petr Čech, olympijská vítězka v lyžování a na snowboardu Ester Ledecká a tenisté Helena Suková a Radek Štěpánek.

Přímo v sále si převzali ocenění pouze Štěpánek a Suková. Čech si pro vyznamenání nemohl dojít osobně, jelikož byl na lavičce Arsenalu v duelu anglické ligy na hřišti Crystal Palace. Dvojnásobná olympijská vítězka Ledecká byla na soustředění v Rakousku, aby se připravila na blížící se sezonu Světového poháru v alpském lyžování i snowboardingu. Kvitová byla nemocná.

Prezident republiky Miloš Zeman předal dnes na Pražském hradě státní vyznamenání Petře Kvitové. Medaili Za Zásluhy I. stupně prezident republiky tenistce udělil u příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu dne 28. října 2018. pic.twitter.com/QT51ZuNrPc

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 14. listopadu 2018

Kromě sportovců získali medaile za zásluhy i další české osobnosti - herci, zpěváci nebo vědci a lékaři. Mezi vyznamenanými byli opět lidé, kteří mají k prezidentovi blízko. Za zásluhy o stát dostal například ocenění podnikatel Jaroslav Strnad, zakladatel zbrojařského impéria Czechoslovak Group. Jeho firmy Zemanovi přispěly miliony korun na prezidentskou kampaň.

Vyznamenán byl i slovenský podnikatel Pavol Krúpa a novinář Erik Best, kteří kritizují podnikatele Zdeňka Bakalu, proti němuž se Zeman vymezuje. Oceněna byli i někdejší předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková či exministr zemědělství ze Zemanovy vlády Jan Fencl. Z kulturní oblasti byli oceněni zpěváci Ondřej Hejma a Michal David, herci Jiří Krampol a Ivan Vyskočil či básník Karel Sýs.

Témata:  Miloš Zeman Petra Kvitova prezident ČR státní vyznamenání

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy