Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rittigův sen byl splněn. Bývalý vyšetřovatel se vyjádřil k reorganizaci policie

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto ČT

Praha – Bývalý policejní vyšetřovatel specializovaný na hospodářskou kriminalitu a současný senátor Václav Láska se na sociálních sítích zamýšlí nad situací kolem reorganizace české policie a koncem šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty. A připomněl některá známá fakta.

Láska poukazuje, že obvykle se mění a reorganizují věci, které nefungují. „Ale u nás je to trochu jinak. Kdo se nebál stíhat vrcholné politiky? Vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci. A ve Sněmovně leží zákon, který je má zrušit. Který policejní útvar dokázal odhalovat trestnou činnost politiků či zkorumpovaných policistů a soudců? Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Proto je na stole reorganizace, kterou tento útvar zanikne," uvedl na Facebooku.

„Proč musíme reorganizovat a měnit věci, které fungují? Protože nefungují podle představ těch, kteří se jich bojí. A kteří momentálně mají sílu a moc měnit. Hodně se obávám toho, že chystané změny u státních zástupců a policie jsou dobře koordinovanou snahou, aby ti mocní, kteří se oprávněně báli, že na ně ruka zákona dosáhne, mohli zase klidněji spát," myslí si senátor.

Poblahopřál také ministrovi vnitra Milanu Chovancovi. A připomněl některé již známé věci. „Fakt první. Ze tři roky starých odposlechů je zřejmé, že podsvětí má plán, jak se zbavit Roberta Šlachty. A to sloučením jeho útvaru UOOZ s jiným policejním útvarem. Fakt druhý. Policejní prezident rozhoduje o sloučení ÚOOZ s ÚOKFK. Bez pořádného projednání, bez analýzy. Studie, která byla jako podkladová prezentována poslancům vůbec nehovoří o sloučení samém. Tedy vůbec nehodnotí, co eventuální sloučení přinese a zda nemá nějaká rizika. Tedy nepodložené, nepřipravené a evidentně velmi narychlo učiněné rozhodnutí," shrnuje v několika větách současné dění.

„Fakt třetí. Robert Šlachta v reakci na reorganizaci podává žádost o odchod do civilu. Náměstek policejního prezidenta vyhotoví rozkaz o propuštění Šlachty do civilu za 15 minut. Žádné přesvědčování, žádná snaha zachránit pro policii jednoho z nejschopnějších lidí. Podařilo se pane policejní prezidente. Splnil jste letitý sen lidí jako Rittig a spol. Splnil jste jejich plán," varuje Láska.

Dodal, že Tomáš Tuhý pro něj přestal být prvním mužem policie. „Ano funkce Vám zůstává. Já vím. Ale odjakživa jsem odmítal respektovat lidi, kteří dělají nemravné věci, jenom proto, že mají funkci a frčky. Koneckonců proto jsem kdysi sám od policie odešel," vzkázal mu.

Témata:  Václav Láska Robert Šlachta Policie ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy