Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovky lidí v Plzni oslavovaly svobodu, hejtman se navezl do Babiše

Andrej Babiš, premiér ČR
Andrej Babiš, premiér ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Asi 600 lidí se dnes večer sešlo na náměstí v Plzni na setkání se svobodou a pro svobodu. Organizátoři jím chtěli vyjádřit vděčnost a radost, že stále ještě žijí ve svobodné zemi a upozornit na chování těch, kteří podle nich svobodu ničí, uvedl hlavní svolavatel a občanský aktivista Robert Elva Frouz. Řada lidí měla v rukou plakáty nebo transparenty se slovem Demise. Prostředkem plochy vedl bílý papírový pruh, který měl symbolizovat, že chování některých představitelů státu je "přes čáru".

Řečníci hovořili o tom, co považují za příznaky "stmívání" v této době. "Nad svobodnou společností, nad schopností kriticky a pravdivě myslet, nad pravdivostí jako postojem, nad morálkou v politice. A zároveň nám (řečníci) nesou zdroje naděje, které nám dávají sílu věřit, že tím přece jenom projdeme, ať se děje cokoliv," uvedl Frouz.

Kritizoval vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO), že nikdy neodstoupí, i slova prezidenta Miloše Zemana, že i kdyby byla vyslovena vládě nedůvěra, tak on znovu jmenuje Babiše sestavením nové vlády. "Doporučuji záměry obou mužů brát vážně, protože oni už nám víckrát předvedli, že to opravdu myslí vážně," uvedl.

"Nenechme dopustit znovu se dostat do totality, braňme se!," řekl například plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD). Podle něj neexistuje žádný kouzelný recept a nepřijde žádný spasitel. "Každý z vás se musí dnes angažovat a neustupovat z hodnot jako jsou svoboda, demokracie a prosperita. Odvahu a vydržet!," uvedl.

Svůj proslov zahájil sloganem "Žij svůj život tak, abys nemusel květiny a věnce na pietní místa pokládat o půlnoci," což označil za staré indiánské přísloví. Premiér Babiš dnes položil kytici k památníku 17. listopadu na pražské Národní třídě už těsně po půlnoci, hned ráno totiž odletěl za svým synem do Švýcarska. Oba jsou kvůli kauze Čapí hnízdo mezi obviněnými a výroky jeho syna o údajném únosu na Krym v posledních dnech vyostřily politickou situaci.

Během dne se v Plzni konala řada akcí k výročí sametové revoluce - beseda na téma 17. listopad 1989 v Praze, promítání záznamu StB z demonstrace 6. května 1989 na náměstí Míru, kde stovky lidí přišli vzdát poctu americkým osvoboditelům Plzně, uskutečnila se beseda o samizdatu.

Plzeňský hejtman předal Čestné plakety za odvážné občanské postoje šesti osobnostem z regionu. Získali je disidenti, signatáři Charty 77 i různých petic proti tehdejšímu režimu - Jaroslav Cuhra, Petr Hrach, Josef Kaše, Jan Rampich a František Wiendl. In memoriam je převzal i bratr Patrika Štěpánka, který letos v srpnu podlehl zraněním, jež utrpěl při útoku atentátníka v Afghánistánu.

Témata:  17. listopadu Plzeň Andrej Babiš

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy