reklama

Tři představené scénáře předpokládající rozvrat EU představili experti Střediska bezpečnostní politiky. V jedné z alternativ odborníci předpokládali, že EU se postupně přemění na společenství zemí, které bude spojovat pouze společný trh. Část států v čele s Německem by vytvořila společnou armádu, další země by budovaly vlastní vojenské síly. Země Balkánu a Řecko by se v této vizi zcela odloučily od společných evropských politik.

Druhá vize počítala s tím, že současné evropské instituce zcela podlehnout tlaku euroskeptiků a EU přestane fungovat. Následné společenské protesty povedou ke vzniku celoevropského hnutí Erasmus, jehož programem bude záchrana a oživení jednotné Evropy.

Vize, v nichž z jednotné Evropy nezbude nic, rozdělí se na několik celků, které spojuje pouze jednotný trh, nebo se zcela rozpadne a vznikne znovu, v debatě odmítl šéf české diplomacie. Evropskou unii je podle něj nutné zachránit „My přeci nemůžeme tvrdit, že současná EU nefunguje," prohlásil rázně. „Nejde o to, že nemáme říkat špatné scénáře, ale o to, že musíme chránit to, co je pro nás životně důležité," hájil dnešní EU ministr.

Uznal sice, že Evropa má své problémy, důrazně však odmítl myšlenku postupného dělení EU nebo jejího rozpadu. Dodal, že myšlenky, s nimiž byla skupina založena, zajistily celému kontinentu mír, který trvá desetiletí. „Jestliže zabijete to základní, tak se všichni budeme divit," varoval ministr. Zaorálek vnímá jako problém také případný odchod Velká Británie z evropské osmadvacítky, který by podle něj mohl urychlit dělení EU na menší celky.