Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Měl by Andrej Babiš zůstat premiérem? Podívejte se, co si myslí Češi

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Kauza premiéra Andreje Babiše, kterou rozpoutala reportáž redaktorů serveru Seznam Zprávy Jiřího Kubíka a Sabiny Slonkové rozhodně zasáhla české voliče a rozdělila společnost na dva znesvářené tábory. Nicméně jak bezprostředně po zveřejnění předmětné reportáže ukázal průzkum společnosti SANEP, premiér Babiš se i nadále může opřít o více jak třetinovou podporu domácí veřejnosti.

Dle názoru 35,9% dotázaných by měl Babiš setrvat ve funkci premiéra, a to do konce vyšetřování kauzy Čapího hnízda, která otřásá domácí politickou a mediální scénou. Oproti tomu okamžitou rezignaci premiéra požaduje 22,2% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace.

Za velice zajímavé, ale i závažné lze pak považovat zjištění, že 39,2% dotázaných považuje informace obsažené v reportáži webového portálu Seznamzpravy.cz za účelově zmanipulované. Naopak za velmi závažné a důvodné k odstoupení Babiše považuje reportáž 25,4% dotázaných. Za mocenský boj považuje dění kolem kauzy Čapí hnízdo a předmětnou reportáž 10,5% dotázaných.

Babiše považuje za důvěryhodného v souhrnu 39,2% dotázaných. Naopak za nedůvěryhodného ho považuje v souhrnu 38,5% respondentů.

Za podporou Babiše stojí mnoho faktorů, mezi něž patří jak vzájemná podpora prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše, tak zejména skutečnost, že příznivci a voliči Babiše nevnímají kauzu Čapí hnízdo za natolik zásadní, aby premiér v jejich očích ztratil důvěryhodnost a podporu.

Pochopitelně, že voliči Babiše nejsou nekritičtí a mají k osobě šéfa vlády a předsedy hnutí ANO řadu výhrad, nicméně premiér si nemalou část veřejnosti získal svými jasnými postoji k uprchlické otázce, ale i k řadě sociálních témat, které většinu domácí populace zajímají víc než kauza Čapí hnízdo. V úvahu je však třeba brát i skutečnost, že část veřejností k této kauze nezaujala žádný postoj a může se svým názorem ještě čekat na další vývoj.

Jakkoli je zřejmé, že veřejné mínění je vrtkavé a může se den ze dne zásadně změnit, aktuálně se zdá, že zveřejněné informace ohledně jeho syna naopak u široké veřejnosti upevňují premiérovu pozici. Není bez zajímavosti, že premiér Babiš si na svoji stranu po vypuknuté kauze s jeho synem získává i nevoliče, kteří dlouhodobě kritizují praktiky a kauzy dřívějších vlád a řady vrcholných politiků.

Témata:  Andrej Babiš průzkumy Češi

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy