reklama

Hlavní město zajišťuje osvětlení na několika místech, mezi ně patří například Mariánské náměstí, Masarykovo, Smetanovo a Dvořákovo nábřeží, Václavské náměstí a Pařížská ulice. Jinde se o výzdobu starají radnice městských částí.

Ve většině městských částí se nebude výzdoba lišit od té loňské. V Praze 12 změnili dekor osvětlení, v Praze 3 bude zase nově vyzdobena část ulic Jana Želivského a Jičínské. Ve třetí městské části, která za světelnou výzdobu zaplatí 500.000 korun, budou tři vánoční stromy.

Deset vánočních stromů ozdobí významné parky v Praze 4. Několik stromů rozsvítí také v Praze 14, například na Jahodnici, v Hloubětíně nebo v Kyjích. V Praze 7 budou dva stromy, na Strossmayerově a Ortenově náměstí. Do zdobení zapojí děti, které mohou do spodních pater stromů pověsit ozdoby, které vyrobí doma nebo ve škole. Praha 7 za světelnou výzdobu zaplatí 290.000 korun, za pořízení a odstranění stromů 127.000 korun.

Nejvíce za výzdobu zaplatí Praha 8, celkem 1,5 milionu korun. V ceně je kromě výzdoby na 300 stožárech osvětlení zahrnuta instalace čtyř vánočních stromů a program při jejich rozsvícení, a další předvánoční program o třetí adventní neděli. Naopak Praha 13 počítá s výdaji za vánoční výzdobu ve výši 25.000 korun. Nazdobí radnici a vánoční stromy na Šostakovičově náměstí a na tržišti Luka.

Radnici v Praze 12 letos do částky za výzdobu 255.000 korun vstoupily nečekané výdaje. "V Komořanech a na Točné letos uschly stromy, které se vždy na Vánoce zdobily, takže je musí nahradit nově koupené pětimetrové jedle," uvedla mluvčí Olga Novotná. Do dění v městské části vstupují i dobrovolní hasiči, kteří v Cholupicích platí výzdobu vánočního stromu.

Světelné ozdoby se již pomalu objevují na sloupech veřejného osvětlení, na většině míst by měla být instalace dokončena příští týden. Ulice rozzáří v příštím týdnu, ve většině dotázaných městských částí o víkendu. Vánoční osvětlení bude zdobit Prahu do Tří králů, tedy do 6. ledna.