Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strach z uprchlíků a šíření islámu? Průzkum ukázal, co si myslí Češi

islám
islám
Foto: Pixabay

Zhruba dvě třetiny veřejnosti mají strach z uprchlíků, kteří by se v Česku usadili. Ještě více se Češi obávají toho, že by se s jejich příchodem rozšířil v zemi islám. Bojí se toho 86 procent občanů. V porovnání s rokem 2015, kdy v Evropě vrcholila migrační krize, se tak jejich názory nezměnily. Vyplynulo to z říjnového průzkumu agentury STEM.

I přes přetrvávající strach z uprchlíků lidé přesto hodnotí jejich situaci v Evropě pozitivněji než před dvěma lety. Podle 31 procent dotázaných se tato situace za poslední 12 měsíců zlepšila, v roce 2016 bylo téhož názoru 15 procent lidí. Přibylo i lidí, kteří považují českou politiku vůči uprchlíkům za správnou, od roku 2015 se jejich počet zvýšil o 15 procentních bodů na 67 procent.

Pro veřejnost je tato politika i srozumitelnější, před třemi lety ji jako srozumitelnou vnímalo 42 procent lidí, před dvěma lety 30 procent a letos 52 procent lidí.

"Ukazuje se, že podíl lidí, kteří vládě v řešení uprchlické krize rozumí a její postup pokládají za správný, převažuje nad lidmi s názorem opačným. Situace je odlišná od podzimu 2015, kdy spíše dominovali ti, kteří vládnímu postupu nerozuměli a neschvalovali ho," uvedli autoři průzkumu.

Osobní odtažitý postoj k uprchlíkům mezi lidmi ale přetrvává. Pomoci uprchlíkům je ochotno 23 procent lidí, tedy zhruba stejně jako v roce 2016 nebo 2015.

Témata:  uprchlíci Islám Češi

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.