Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podezřelá a účelová? Janeček o kauze, která hýbe Českem

Miliardář Karel Janeček má také radost z odchodu Václava Klause
Miliardář Karel Janeček má také radost z odchodu Václava Klause
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Poprask kolem plánované reorganizace policie neutichá, v úterý se kvůli tomu sejde také Bezpečností rada státu. Nadační fond proti korupci však už teď poukazuje, že na celém procesu je řada podezřelých okolností.

Podle Nadačního fondu, který založil miliardář Karel Janeček, nese reorganizace policejních útvarů „znaky účelového odstranění Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který vede Robert Šlachta".

„Zcela zde chybí veřejná a odborná diskuse vzhledem k faktu, že se jedná o naprosto zásadní změnu. K diskusi o reorganizaci nebyly přizvány špičky státního zastupitelství ani vedení dotčených policejních útvarů. Přístup k této reorganizaci je doslova bleskový, ačkoliv ještě nedávno Ministerstvo vnitra tento krok popíralo," píše v oficiálním prohlášení fond.

ÚOOZ se podle fondu zvlášť v posledních letech „vyznačoval a vyznačuje kvalitní prací", dokonce prý ani nedochází k únikům informací. „Především je ovšem nezbytné připomenout slova nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který varuje před 'snížením kvality práce, průtahům, rozmělnění odpovědnosti či dokonce k nemožnosti vyšetřovat některé složité věci'," píše se v tiskové zprávě, kterou za nadační fond podepsali jeho zakladatel Janeček i členové správní rady Stanislav Bernard, Jan Kraus, Radim Jančura a Karel Randák.

„Jsme si plně vědomi faktu, že uvedená změna je plně v kompetenci policejního prezidenta. Avšak naprosto tragický a neprofesionální způsob komunikace ze strany Policie ČR a Ministerstva vnitra nás utvrzuje v tom, že cílem uvedeného sloučení je snaha tohoto rezortu o destabilizaci a omezení nezávislosti činnosti ÚOOZ a jejích elitních vyšetřovatelů, kteří prokázali své kvality při rozkrývání závažných kauz a kteří nyní hromadně žádají o odchod do civilu," varuje Janeček a jeho kolegové.

I proto prý doufají, že se věc nakonec vyřeší jiným způsobem. „Pevně věříme, že reorganizace nakonec nebude v této podobě realizována a elitní vyšetřovatelé zůstanou ve svých funkcích. Nedošlo by tak k ohrožení vyšetřování již probíhajících případů. A pokud by mělo k takto razantním změnám dojít v budoucnosti, bude tak učiněno po diskusi se všemi zainteresovanými stranami," dodal Nadační fond proti korupci.

Nadační fond proti korupci je nezávislou iniciativou lidí, kteří nesouhlasí s tím, do jaké míry korupční jednání infiltrovalo celou státní správu. Jeho cílem je podpora a přispívání k budování etických hodnot v demokratické společnosti, podpora odhalování korupční činnosti ve veřejné správě a podpora projektů odhalujících korupci.

Témata:  Nadační fond proti korupci Policie ČR Karel Janeček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy