Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protikorupční fond varuje: Návrh novely zákona o tkáních a buňkách je děravý

Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Návrh novely zákona o tkáních a buňkách, kterou vláda předložila Sněmovně, obsahuje ustanovení s korupčním potenciálem. V tiskové zprávě to dnes uvedl Nadační fond proti korupci.

Podle fondu to souvisí s možným zneužitím dovozu tkání a buněk dárců ze zemí mimo EU, například z Číny. Novela rozšiřuje pravidla pro zacházení s tkáněmi a buňkami, která platí mezi zeměmi EU, i na jejich dovoz ze třetích zemí. Reakci ministerstva zdravotnictví ČTK zjišťuje.

"Pokud si čínská společnost zažádá o registraci v tuzemsku a zřídí zde například kliniku, bude moci dovážet tkáně a buňky v podstatě bez kontroly, od koho a odkud tyto tkáně pocházejí," řekl ČTK analytik fondu Martin Soukenka. "Je to obrovský miliardový byznys po celém světě," zdůraznil.

Předloha však počítá s tím, že Státní úřad pro kontrolu léčiv bude mít právo kontrolovat dodavatele ze třetích zemí. Tuzemská zařízení s nimi budou muset uzavřít smlouvu a v této smlouvě bude právo kontroly ze strany úřadu zakotveno.

Vláda také uvádí, že navrhovaný identifikační systém dárců i příjemců umožní zajistit sledovatelnost tkání a buněk, a to od dárce k příjemci v každé fázi tohoto procesu. To je nutné nejen pro případ nežádoucích reakcí, ale i pro boj proti nelegálnímu obchodování.

Témata:  Nadační fond proti korupci Ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy