Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš chce státní převrat? Tisk prozradil, co se děje

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Spor o reorganizaci policie hodnotí čeští komentátoři jako pokus o změnu poměrů v zemi. Jejím cílem prý má být nástup vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) do čela vlády.

Shodují se také v tom, že policejní prezident má právo uskutečnit organizační změny. Podle dalších autorů nebude mít spor vítěze, pouze poražené v podobě policistů a státních zástupců, protože důvěra v ně utrpí. Pozastavují se nad postupem státních zástupců, kteří se postavili proti policii.

Plány na sloučení policejních útvarů pro boj s organizovaným zločinem a pro boj s korupcí a také ohlášená rezignace šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty způsobily roztržku v koalici. Proti reorganizaci se postavil šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Podle komentářů Práva a Eura.cz připomíná situace pokus o státní převrat. "Kolem protimafiánského útvaru s paprsky k olomouckým žalobcům a babišovcům se zformovalo nevídaně silné mocenské centrum," píše Právo. "Jakékoli řešení bude politické. Ukáže se, zda je premiér (Bohuslav) Sobotka dostatečně silný, aby podržel svého ministra vnitra (Milana) Chovance, ten pak policejního prezidenta," uvádí komentátor Josef Koukal.

"Politický dopad války o policii je zatím těžké odhadovat. Jistý je naopak v tuto chvíli jiný efekt: totálně rozložená policie," píše se v komentáři Miroslava Koreckého v Mladé frontě Dnes (MfD). "Rozpadá se jeden její klíčový útvar, řada zkušených detektivů míří do civilu a policejní šéfové jsou na kordy se špičkami žalobců. Velké kauzy se přestanou vyšetřovat a další se nebudou otevírat. Pro běžného občana je to zpráva hodně nepříznivá," uvádí.

Vicepremiér Babiš podle dalšího komentátora Práva Alexandra Mitrofanova brání nyní odcházejícího šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu tak zuřivě, jak to v podobných případech nebývá obvyklé. "Tím vyvolává podezření, že ho mohl mít připraveného pro své politické účely," píše. Spekuluje o tom, že situace by mohla vyústit ve jmenování Babiše premiérem.

Témata:  Policie ČR noviny a tisk Andrej Babiš

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy