reklama

Mimo oddělení ARO a JIP je zatím jeden z devíti hospitalizovaných, leží v liberecké nemocnici. Ostatní nadále potřebují intenzivní péči. "Jejich stav je stabilizovaný, nicméně nadále vyžadují pobyt na jednotce intenzivní péče. Bude to trvat přes víkend," uvedl Morman.

Co otravu způsobilo, se zatím neví. První výsledky rozborů budou možná už pozdě odpoledne, Morman ale předpokládá, že budou spíše až po neděli. Podle ministerstva zdravotnictví je pravděpodobnou příčinou otravy kontaminace nebo závadné složení anestetika. Případem se zabývá i policie.

Příznaky otravy má devět z 16 pacientů, mužů a žen různého věku, kteří od pondělí do středy podstoupili operaci v soukromé nemocnici ve Frýdlantu. Šlo o různé operace - kolene, žlučníku či gynekologické. Operace prováděly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, různí anesteziologové i různé sestry.

"Považujeme za vysoce nepravděpodobné, že by se jednalo o selhání zdravotnického personálu," uvedla již ve čtvrtek mluvčí frýdlantské nemocnice Dita Fuchsová. Před všemi operacemi podle ní prošly přístroje i podávané látky standardními testy.

Nemocnice Frýdlant patří od roku 2013 do skupiny EUC (dříve Euroclinicum) a dlouhodobě se potýká s nedostatkem lékařů. V roce 2015 kvůli tomu uzavřela lůžkové interní oddělení a přeměnila ho na lůžka následné péče.

Od dubna 2016 přestala v nemocnici fungovat akutní interní ambulance a od letošního července nezajišťuje ani pohotovostní službu. Ještě před pěti lety mělo zařízení 126 lůžek, dnes jich zůstává 80, z toho 35 je akutních a 45 následné péče. Liberecký kraj chce nejpozději do konce června 2019 Nemocnici Frýdlant převzít, a zajistit tak zdravotní péči pro zhruba 25.000 obyvatel Frýdlantského výběžku.