Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud v korupční kauze Luďka Nečesaného vyslýchá zástupce firem

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Liberec - Soud v Liberci dnes vyslýchal představitele zdravotnických firem, které jsou údajně zapletené do kauzy bývalého ředitele nemocnice v Liberci Luďka Nečesaného. Ten podle obžaloby dostával úplatky v letech 2009 a 2010 za to, že čtyřem vybraným firmám umožnil s nemocnicí obchodovat, případně zajistit, aby dodávaly výrazně více zboží.

Obžaloba viní Nečesaného z přijetí úplatků v celkové výši přes 23 milionů korun, hrozí mu pět až 12 let vězení. Nečesaný obvinění odmítá. V případu jsou obžalovaní i Nečesaného manželka Šárka a zástupce zdravotnické firmy.

Nečesaný údajně nedostával úplatky přímo. Firmy si ale objednávaly poradenské, konzultační a další služby u společnosti Sarmed, kterou založila v roce 2009 Šárka Nečesaná. Státní zástupce Lukáš Otipka považuje spolupráci za fiktivní.

U soudu dnes vypovídal tehdejší český jednatel nadnárodní společnosti Medtronic Martin Bureš, jež vyplatila Sarmedu skoro 10,4 milionu korun. Nečesaný už dříve uvedl, že pro firmu vypracoval vícero analýz a dalších dokumentů, dohledat se ale podařilo jen jeden. Co v dokumentech konkrétně mělo být, Bureš nevěděl. "Nečetl jsem je. Nebyly primárně určené pro mě, ale toho, kdo si je objednal," uvedl a dodal, že si není vědom toho, že by firma někdy někoho uplácela.

U soudu dnes vypovídala i Burešova manželka Eva, která byla tehdy předsedkyní představenstva malé firmy NT Medica. Firma byla dodavatelem části portfolia Medtronicu do liberecké nemocnice a podle obžaloby od ní Nečesaný na úplatcích získal přes dva miliony korun. Burešová dnes u soudu uvedla, že Nečesaného nezná a analýzy dostávala poštou od Nečesané. Pro průzkum trhu a další služby podle ní využívali i další firmy.

"Spolupráce (s Nečesanou) neobvyklá nebyla," uvedla. Vybavila si, že jedna z analýz pomohla firmě NT Medica navázat spolupráci s pražskou nemocnicí Motol. Analýzy dostávala Burešová poštou na CD, ani tyto disky se ale nepodařilo dohledat. Burešová uvedla, že vše předala v roce 2013 v účetní firmě, když v NT Medica končila. Dokumentaci se ale dohledat nepodařilo. Osoba, jež měla mít u sebe účetní doklady, spáchala sebevraždu.

Témata:  Luděk Nečesaný nemocnice Liberec soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy